vtbkultuur Mechelen

Mechelen

Bezoek aan Museum Ludwig en de Kölner Weihnachtsmärkte

We bezoeken het opmerkelijke toonaangevende Museum Ludwig en daarna is er nog tijd om de fameuze Kölner Weihnachtsmärkte te bezoeken.

Datum: 15/12/2018
Uur: 09:00
Uur van samenkomst: 09:00
Plaats: Bezoek aan Köln
Plaats van bijeenkomst: Zandpoortvest, Parking 2
Prijs leden: 33
Prijs niet-leden: 37
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Op 15 december 2018 bezoekt vtbKultuur Mechelen Keulen. We geven je in de namiddag ruim de tijd om rond te struinen op de alombekende kerstmarkt in de schaduw van de Dom. Misschien kun je nog wel die laatste kerstaankopen doen, een goed glas glühwein drinken of gewoon ergens rustig in een van de vele drankgelegenheden relaxen.

Maar ons Keuls avontuur begint in de voormiddag. Dan brengen we een bezoek aan het vermaarde Museum Ludwig, een van de toonaangevende musea voor moderne kunst in Duitsland.

Museum Ludwig toont beeldende kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw en behoort tot de Collectie Ludwig of Sammlung Ludwig. Het museumgebouw is door zijn opvallende architectuur een karakteristiek onderdeel van het Keulse stadsbeeld.

Het museum kwam er naar aanleiding van een schenking van beeldende kunst van het expressionisme, verzameld door de Keulse Dr. Josef Haubrich, bekend als de Sammlung Haubrich. De collectie werd samengevoegd met het bestand van het Wallraf-Richartz-Museum. Toen de Akense ondernemers en kunstverzamelaars, Peter en Irene Ludwig, de stad zo'n honderdvijftig popart-kunstwerken schonken, kwam het tot de oprichting van Museum Ludwig. Een tweede schenking bestond uit werken van de Russische avant-garde en later kwamen er ook nog werken van Pablo Picasso bij.

Het museum heeft verschillende afdelingen: een imposante verzameling moderne kunst, het Agfa-Photo-Historama (een verzameling historische fotografie) en een gespecialiseerde museumbibliotheek. Aangrenzend bevindt zich in hetzelfde gebouw de Kölner Philharmonie. Het museum beschikt over tentoonstellingsruimtes met een totale oppervlakte van ongeveer achtduizend m².

De verzameling van het museum toont een representatief overzicht van moderne kunst tot en met actuele ontwikkelingen op dit gebied. Een belangrijk onderdeel van de collectie is de afdeling Amerikaans Pop-art; de grootste collectie van deze kunststroming buiten de Verenigde Staten. Er zijn belangrijke werken te zien van onder meer Jasper Johns, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Nam June Paik, Joseph Beuys, Wolf Vostell en Edward Kienholz. Daarnaast heeft het museum verzamelingen met werken van meesters van de Russische avant-garde, met schilderkunst van het Duitse expressionisme via de schenking van de Sammlung Haubrich (Die Brücke) en de grootste collectie schilderijen van Pablo Picasso in Duitsland.
Ondanks een bescheiden aankoopbudget wordt de collectie nog steeds aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars.

Na ons bezoek aan het museum geven we je ruim de tijd om de grote kerstmarkt te bezoeken op een boogscheut van het museum. Op de kerstmarkt zelf is er aan eten en drinken geen gebrek, maar misschien trek je liever de Altstadt in, die vlakbij gelegen is, om er van een rustige lunch te genieten in een van de karakteristieke horecagelegenheden.

Niet-Kerstmarktliefhebbers, niet getreurd: Keulen telt zo'n veertig musea. Ook een wandeling door de Altstadt of aan de Rijn is een mogelijkheid.

Ga je mee met ons mee naar Keulen? Schrijf dan snel in!

tekst: © Rosemary van Peer

Praktisch:
Vertrek in Mechelen om 9 uur aan de Zandpoortvest, Parking 2. Inbegrepen in het deelnamebedrag (€ 33/ € 37): busreis, inkom museum en bezoek met gids aan het museum
Inschrijven voor 15 november 2018 bij Hildegarde Van Miert via mechelen@vtbkultuur.be of telefonisch via 015 55 56 02.
Betalen op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132 met vermelding van de code 15/12/2018

<
>
x