vtbkultuur Mechelen

Mechelen

Bezoek aan belangrijkste stadhuis van Brussel en Basiliek van Koekelberg

Op zondag 10 februari 2019 nemen we je graag mee naar onze hoofdstad. We beginnen met een bezoek aan het imposante Brusselse stadhuis, in de namiddag staat onze nationale kerk, de indrukwekkende Basiliek van Koekelberg, op het programma.

Datum: 10/02/2019
Uur: 09:40
Uur van samenkomst: 09:40
Plaats: Brussel
Plaats van bijeenkomst: Lokettenzaal Station Mechelen
Prijs leden: € 35
Prijs niet-leden: € 39
Type: Groepsbezoek

vtbKultuur Mechelen brusselt weer. Op zondag 10 februari 2019 nemen we je graag mee naar onze hoofdstad. We beginnen de Brusseldag met een bezoek aan het imposante Brusselse stadhuis, in de namiddag staat onze 'nationale kerk', de indrukwekkende Basiliek van Koekelberg, op het programma.

Het stadhuis van het middeleeuwse Brussel is het belangrijkste stadhuis van de maar liefst 19 stadhuizen die Brussel telt. Hier worden de hoogste gasten van het land ontvangen, er wordt getrouwd door de Koninklijke familie en vele regeringspartijen geven er hun recepties.

Vroeger vergaderde de stadsmagistraat van Brussel in openbare gebouwen, zoals de kerk of in burgerhuizen. In 1301 kocht de stad het 'Steen de Meerte' dat op de Grote Markt gelegen was. 20 jaar later werden de panden ernaast onteigend. Toen begon men met de bouw van de toren, die toegang zou verlenen tot de lakenhal die daarachter lag. In 1380-1385 werden de gekochte panden afgebroken om op die plaats de oostelijke vleugel van het huidige stadhuis op te trekken. De eerste steen werd gelegd in 1402. De hoofdingang was de leeuwentrap.

Rond 1435 besloot het gemeentebestuur het stadhuis te vergroten met een westvleugel. Karel de Stoute legde de eerste steen in 1444. Enkele jaren later werd besloten tot een monumentale spits als bekroning van de toren. In 1695 werd het centrum door de legers van Louis XIV gebombardeerd en van het stadhuis bleven alleen de muren overeind. Het stadhuis werd gerestaureerd en uitgebreid op de gronden van de vernielde lakenhal. In 1793 kende het stadhuis weer een verwoesting, deze keer door de sansculotten, maar in de 19e eeuw werd aangevangen met een ingrijpende restauratie. De constructie bleef ongeschonden, maar de binnen- en buitenbekleding werden vervangen.

Tijdens ons bezoek aan dit gebouw vinden we vele prominenten terug in de talrijke schilderijen en beeldhouwwerken. Ook de werk- en vergaderruimten en de trouwzaal zijn open voor het publiek.

Na de lunch verplaatsen we ons naar Koekelberg voor een bezoek aan de Nationale Basiliek van het Heilig Hart, beter bekend als de Basiliek van Koekelberg.
De eerste plannen voor het gebouw werden getekend in 1905 tijdens de regering van Leopold II. De toenmalige koning wilde eigenlijk een pantheon voor de helden, maar het werd uiteindelijk een katholieke kerk, waar momenteel nog de dagelijkse diensten worden opgedragen en ook de grote feestelijke plechtigheden plaatsvinden.

De Basiliek van Koekelberg is een monumentaal gebouw met typische art-decokenmerken, een klare en duidelijke lijnvoering, compacte en eenvoudige steenmassa’s in baksteenmetselwerk en in natuursteen. In het interieur wordt naast het metselwerk overwegend gebruik gemaakt van geglazuurd terracotta, dat ook als verloren bekisting voor het gewapend beton wordt gebruikt. Dat en de prachtige brandglasramen, de zachte pastels op de benedenverdieping en de sterke middeleeuwse grondkleuren op de bovenverdieping, geven de kerk een mystieke uitstraling.

Het principe van de hoge koepel onderging de invloed van Otto Wagner en de Wiener Werkstätte. De onderbouw van deze koepel op driehoekige steunen dateert van 1962-66 en de koepel zelf van 1967-70. De hoofdarchitect was Albert Van Huffel die samenwerkte met Paul Rome.

De basiliek is het vijfde grootste kerkgebouw ter wereld. De hele bevolking heeft meebetaald aan dit zeer dure project: scholen, jeugd- en andere verenigingen…

Iedereen kent het gebouw, maar de schoonheid van zijn constructie en de warme serene atmosfeer moet je gezien en beleefd hebben. We zullen trouwens ook de koepel bestijgen om van daaruit het prachtige panorama van Brussel te bewonderen.


tekst: © Rosemary van Peer
foto's: © Bruzz en © Wiki CC By-SA 3.0.


Praktisch:
We vertrekken in station Mechelen met de trein van 9.40 uur naar Brussel. Na de rondleiding met gids van het stadhuis, vrije lunch. Daarna nemen we de tram naar Koekelberg.
Deelnamebedrag: € 35 voor leden, niet-leden betalen € 39. Inbegrepen: inkom en bezoeken met gids + tramticket. Inschrijven voor 10 januari 2019 bij H.Van Miert 015 55 56 02 of via mechelen@vtbkultuur.be en betalen op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132 met vermelding van de code 10/12/2019

<
>
x