Cultuursmakers

Maaseik

“Mijn jonge jaren in AFRIKA” & “Rwanda, mijn verhaal”

Maaseikenaar Rik Neel vertrekt in 1966 als kersverse landbouwingenieur naar Rwanda om te gaan werken in het nationale landbouwonderzoeksinstituut ISAR.  Dit is het begin van een 32-jarige carrière in Afrika, wat hij zeer uitvoerig beschrijft in zijn boek “Mijn jonge jaren in Afrika” en waarin hij tevens zicht geeft op het leven van een ontwikkelingshelper. Het bevat naast het verhaal van zijn belevenissen ook lessen die de auteur hieruit trekt op het vlak van maatschappij en ontwikkeling in het algemeen.

Ere-ambassadeur Johan Swinnen, ook een Limburger, neemt in de zomer van 1990 zijn post op als Belgisch ambassadeur in Rwanda-Kigali. In april 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda - er komen minstens een half miljoen mensen om. Tweeëntwintig jaar later probeert hij te begrijpen hoe een hervormings- en vredesproces jammerlijk faalde en hoe de genocide heeft kunnen gebeuren. Met grote zin voor detail en nuance beschrijft hij in zijn boek “Mijn Rwanda” de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis ontspoorde. Zijn boek groeit uit tot een boek over Afrikaanse agenda’s en verzuchtingen, maar ook de rol van Belgen en Europeanen in Afrika.

Meer dan 70 personen woonden deze dubbele lezing bij en kregen door beide auteurs een bevlogen verhaal van hun ervaringen, betrachtingen, verzuchtingen maar ook van hoop. De avond werd afgesloten met een vragenuurtje naar beide schrijvers.

 

Klik hier voor een aantal foto's

<
>
x