vtbkultuur Maaseik

Maaseik

Verassend Stein

Verrassend Stein, waar we 3 bijzondere sites bezoeken: het Museum voor de Grafcultuur, de ambachtelijke brouwerij De Fontein en tot slot de romantische ruïne van Kasteel Stein.

Datum: 22/03/2019
Uur: 13:00
Plaats: Stein, Nederland
Adres: Hoppenkampstraat 14A, 3680 Stein (NL)
Prijs leden: 10
Prijs niet-leden: 12
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

In Stein (NL) bezoeken we 3 bijzondere sites: het Museum voor de Grafcultuur, de ambachtelijke brouwerij De Fontein en tot slot de romantische ruïne van Kasteel Stein.

We starten deze bijzondere middag in het Museum voor Grafcultuur. Aan de hand van grafvondsten uit de steen-, brons-, Romeinse- en Merovinginsche tijd zien we hoe mensen door de eeuwen heen omgingen met de dood en begraven worden. Het museum is ligt op de plek waar eens een bijzondere bandkeramische nederzetting gevestigd was.

Brouwerij De Fontein is een ambachtelijke brouwerij waar we een introductie krijgen over alle facetten van het brouwproces. Welke verschillende fasen moeten water, mout, hop en gist doorlopen voordat het bier ontstaat zoals we het kennen. Deelnemers worden meegenomen in het gehele traject waarbij alles stap voor stap wordt uitgelegd, vanaf de groeiwijze van de natuurlijke ingrediënten tot aan het eindproduct. De rondleiding wordt afgesloten met het proeven van een ambachtelijk gebrouwen bier.

Naast de brouwerij ligt de romantische ruïne van Kasteel Stein, een omgracht complex uit de 13e eeuw. In diverse vertrekken zijn Middeleeuwse voorwerpen te zien. Aan het eind van de 18eeeuw is het kasteel vervallen en in de 19e eeuw bouwden Luikse patriciërfamilies eromheen een nieuw kasteel met koetshuis. Missionarissen verbouwden het complex tot een studiehuis en later rusthuis. Eind 20ste eeuw werd het een complex appartementen die particulier bewoond worden.

Wie goesting heeft kan na het bezoek aan de kasteelruïne op eigen gelegenheid en voor eigen kosten terugkeren naar De Fontein voor een eenvoudige, maar goed verzorgde maaltijd.
Aanmelding is noodzakelijk tot uiterlijk 15 maart via lanaken@vtbkultuur.be. Laat ook even weten als je wil carpoolen. 

Inschrijven en informatie ook op www.vtbkultuur.be/lanaken

<
>
x