vtbkultuur Maaseik

Maaseik

Schatjes van Ratjes

Wist je dat Afrikaanse buidelratten gebruikt worden om landmijnen op te sporen ?? En dat dit een Vlaamse initiatief is ????

Datum: 13/02/2020
Uur: 19:30
Plaats: Maaseik
Prijs leden: 7 € (inclusief drankje) een deel gaat naar de ratjes !!
Prijs niet-leden: 9 € (inclusief drankje) een deel gaat naar de ratjes !!
Thema: Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Hier ten onrechte weinig bekend, maar toch een Vlaams / Belgisch initiatief, zelfs een 'Aantwaaarps': meer dan twintig jaar geleden opgestart door twee Antwerpse studievrienden: Bart Weetjens en Christophe Cox.

Ze kwamen op het ongeloof­lijke idee ratten (Afrikaanse buidel­ratten) te trainen om landmijnen op te sporen. Dit werd een echt succes .....

Ongeveer 108.000 landmijnen en andere explosieven gevonden, ruim 2.500 ha landbouwgrond opnieuw bruikbaar gemaakt en ruim 950.000 mensen bevrijd van de dreiging van landmijnen. Je zou ze voor minder knuffelen, de Apopo – HeroRats!

Maar ze kunnen méér: intussen besliste Apopo ook de strijd aan te gaan tegen TBC. De opgeleide ratten detecteren TBC enorm veel sneller dan de klassieke test (15 minuten tegen 4 dagen) en bovendien vinden ze er tot 40% méér. Het vergt maanden training, maar een goede rat kan aan een petrischaaltje in 2 of 3 seconden ruiken of er besmetting is of niet. Klinkt dat straf?

Op 13 februari komt Esther Haalboom, executive secretary van Apopo Belgium ons haarfijn uitleggen hoe de vork aan de steel zit! Ze brengt uiteraard het nodige beeldmateriaal mee, maar (helaas of gelukkig?) geen ratjes. Die houden namelijk niet van ons klimaat!

En men onderzoekt nu of men de beestjes ook kan laten speuren naar kanker en zelfs naar smokkel van beschermde fauna en flora! Wondere schatjes, die ratjes!

Kom en verbaas u over deze nuttige beestjes!

Praktisch.
Waar: Hotel Maaskant, Venlosesteenweg 5, Maaseik – start om 19u30
Deelnameprijs€ leden, 9 € niet leden, een deel gaat naar de ratjes !!

Inschrijven vóór 20 februari 2020 bij joskalders@skynet.be 
Betaling: na inschrijving door overschrijving op BE76 7350 2752 9695

<
>
x