Cultuursmakers

Maaseik

Mijn jonge jaren in AFRIKA - Rwanda, mijn verhaal

Cultuursmakers Maaseik en de Bibliotheek Maaseik organiseren een voordracht

Datum: 10/02/2017 tot 01/01/1970
Uur: 19:30
Plaats: Bibliotheek van Maaseik, Bleumerstraat 68
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

In 1966 vertrekt de Maaseikenaar Henri Neel met gans zijn familie als kersverse landbouwingenieur naar Rwanda om te gaan werken in het nationale landbouwonderzoeksinstituut ISAR.

Later, in 1980 wordt hij op de Belgische ambassade in Kigali en daarna in Kinshasa beheerder van de door België gefinancierde landbouwprojecten. De volgende twee jaren is hij adviseur van de ministers van Ontwikkelings-samenwerking in Brussel. In 1992 gaat hij als hoofd van de Belgische hulpprogramma’s naar Burundi waar hij vanop de eerste rij de Burundese burgeroorlog meemaakt. Gedurende zijn 32-jarige overzeese carrière heeft hij vele andere ontwikkelingslanden bezocht.

“Mijn jonge jaren in Afrika” geeft een inzicht in het leven van een ontwikkelingshelper en bevat naast het verhaal van zijn belevenissen ook de lessen die de auteur hieruit trekt op het vlak van maatschappij en ontwikkeling in het algemeen

Dhr. Johan Swinnen, ere-ambassadeur, en gekend door zijn recent boek “Rwanda, mijn verhaal” zal ook aanwezig zijn en zijn boek kort voorstellen.

In het voorjaar van 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda. Van 6 april tot half juli komen er minstens een half miljoen mensen om. Belgisch ambassadeur J. Swinnen moet Kigali in allerijl verlaten. Sedert zijn aankomst in de zomer van 1990 heeft hij van zeer nabij de kantelmomenten in de aanloop naar de tragedie meegemaakt. Tweeëntwintig jaar later probeert J. Swinnen te begrijpen hoe een hervormings- en vredesproces jammerlijk faalde en hoe de genocide heeft kunnen gebeuren. Met grote zin voor detail en nuance beschrijft hij de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis voor zijn ogen ontspoorde.

De lezing vindt plaats op vrijdag 10 februari 2017 en start om 19.30 uur in de Bibliotheek van Maaseik – Bleumerstraat 68. 

De toegang is gratis (inclusief drankje), maar meld je wel aan bij:

<
>
x