vtbkultuur Maaseik

Maaseik

Lezing Vlaamse Meesters

In het kader van de tentoonstelling over de Vlaamse Meesters is er een lezing door één van de beste kenners, nl. Leen HUET

Datum: 24/09/2020
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:45
Deuren open: 19u45
Plaats: Bibliotheek Maaseik
Adres: Bleumerstraat , 3680 Maaseik
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: gratis
Thema: Beeldende kunst
Type: Reportage of lezing

In deze lezing vertelt kunsthistorica Leen Huet over de drie grootmeesters die onze regio internationale roem bezorgden (en bezorgen). Was Jan van Eyck in de vijftiende eeuw werkelijk de uitvinder van de olieverf? Werkte hij echt samen met zijn broer Hubert aan het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal en had hij ook nog een schilderende zuster, Margriete? Waarom was Pieter Bruegel in de zestiende eeuw zo origineel met zijn landschappen en boerentaferelen? Bezocht hij echt de Kempen om boerenbruiloften bij te wonen? Wat was de voedingsbodem van Bruegels werk? Is Pieter Paul Rubens in de zeventiende eeuw de meest succesvolle kunstenaar die de lage landen ooit hebben gekend of moet hij toch wijken voor Tuymans en Fabre?

Op onderhoudende wijze schetst Huet de verdiensten van deze drie grote namen en maakt ze duidelijk hoe zij met hun schilderijen onze manier van kijken hebben bepaald. 

De lezing gaat door in de bibliotheek van Maaseik, deelname is gratis doch aanmelden is verplicht.

<
>
x