Cultuursmakers

Maaseik

Laos en Cambodja

Een reisrapportage door Edgard Jespers

Datum: 22/03/2016
Uur: 14:00
Deuren open: 14:00
Plaats: Maaseik
Plaats van bijeenkomst: Vita Humana, Prinsenhoflaan 29
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 5
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Laos en Cambodja is het meest onbekende deel van het voormalige Franse Indochina. Deze landen hebben nog het best hun etnische authenticiteit weten te bewaren. In een ongerepte omgeving leven minderheden nog altijd van jagen en zwerflandbouw. Hoewel ze nauwelijks met westerlingen in contact komen, worden deze overal even hartelijk onthaald.
Waar je ook komt, je kijkt je ogen uit. Ook in de ‘bewoonde wereld’.

Laos is een land in Zuidoost-Azië en helemaal omsloten door Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand en heeft geen kustlijn. Het land heeft een oppervlakte van 236.800km2 (8 x België). Tijdens de Tweede Indochinese Oorlog, bekend als de Vietnamoorlog, werden boven Laos meer bommen afgeworpen dan in de 2de Wereldoorlog op Duitsland en Japan tezamen. Gekend is het Tonlé Sapmeer, dat tot een oppervlakte van 24,600km2 zwelt ( is 80% van België).

Cambodja is een constitutionele monarchie met koning Norodom Sihamoni als staatshoofd. Gedurende het Khmer-rijk, dat meer dan 600 jaar bloeide, werden er monumentale tempels gebouwd zoals Angkor Wat. Cambodja telt meer dan 15 miljoen inwoners. De meeste Cambodjanen behoren etnisch gezien bij de Khmer (90%) en zijn boeddhist. Cambodja heeft een oppervlakte van 181.000km2 (6x België). Een minder fraai beeld van Cambodja is veroorzaakt door de recente geschiedenis, toen in 1975 de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot aan de macht kwamen. Van 1975 tot 1979 heeft het regime ongeveer één vijfde van de bevolking van het land omgebracht.

In de pauze is Edgard beschikbaar voor vragen en advies over reizen.

De lezing gaat door bij Vita Humana. Klik hier voor meer informatie

<
>
x