vtbkultuur Maaseik

Maaseik

De wereld van BRUEGEL & het Vlaamse Parlement

Sorry maar we zijn volzet ...... Een exclusieve nocturne aan de tentoonstelling van 70 prenten van Bruegel in de Koninklijke Bibliotheek (voorbehouden aan vtbKultuur) en een bezoek aan het Vlaams Parlement

Datum: 07/11/2019
Uur: 12:00
Plaats: Koninklijke Bibliotheek
Adres: Van Eycklaan 72, 3680 Maaseik
Plaats van bijeenkomst: Brussel
Prijs leden: 25 €
Prijs niet-leden: 28 €
Thema: Beeldende kunst
Type: Evenement
Beschikbare plaatsen: 29

Iedereen kent Bruegel als schilder, maar wist u dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat u de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling "De Wereld van Bruegel in Zwart en Wit" neemt u mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester.

Zo’n 450 jaar geleden, tijdens de 16deeeuw, was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Breugel en zijn uitgever, Hiëronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling.

Deze nocturne wordt een unieke ervaring die u meevoert in de leefwereld van Bruegel en zijn tijdgenoten. Ontdek hoe Bruegel inspiratie vond in het Italiaanse landschap en laat deze kans om de originele Bruegelprenten te bewonderen zeker niet liggen.

Veel van de werken worden in verschillende edities of 'lijsten' bewaard. Voordat een eerste editie op de markt kwam en over de hele wereld kon worden verspreid, had een prent al een lange weg afgelegd. Ontdek tijdens de tentoonstelling hoe het proces verliep, van tekening tot prent.

Bewonder Bruegels landschappen, enkele originele voortekeningen, de 7 hoofdzonden, deugden en andere prachtige prenten, duik in Bruegels imaginaire wereld en laat je verrassen door de bijzondere figuren en details.

Deze buitengewone tentoonstelling speelt zich af in het Paleis van Karel van Lotharingen, een unieke locatie uit de 18deeeuw in het hart van Brussel. Mis deze kans niet om de minder bekende meesterwerken van Bruegel te ontdekken!

Om 19u30 is er een exclusief vtb bezoek met inleiding en een vrije rondgang.

Maar eerst gaan we op bezoek in het Vlaamse Parlement: hier krijgen we een van 14u00 tot 15u30 een geleid bezoek, wat we eindigen met een gesprek met een Limburgse parlementariër … bij een tas koffie of een frtisdrank (en vlaai?).

Hier nemen we ook een avondmaal (niet inbegrepen in de prijs), waarna we samen wandelen naar de Koninklijke Bibliotheek voor de nocturne. 

 

Praktisch

Vertrek autocar: donderdag 7 november 2019 om 11u30 in Maaseik (daarna bijladen in Lanaken en …….). Terugreis: vertrek vanuit Brussel rond 21u45.

Deelnameprijs: leden VTB slechts 25€ - niet-leden 28 €

Inbegrepen: autocar + parking + fooi chauffeur, ingang + gegidste rondleiding in Kon. Bibliotheek, bezoek aan het Vlaams Parlement

Avondmaal: niet inbegrepen 

Maximum aantal deelnemers: 40 (wie eerst komt, eerst...)

Inchrijven:  bij Jos Kalders, tel. 0498 334 777 of email joskalders@skynet.be  ofwel Hugo Dreesen, tel. 0489 737 745 of email dreesenhugo@hotmail.com

Opgelet: wij moeten de kaarten voor dete ntoonstelling nu aankopen: na inschrijving graag het deelnamebedrag storten op de rekening van vtbKultuur Maaseik, BE76 7350 2752 9695.  Pas na ontvangst van uw betaling wordt uw inschrijving definitief.

 

<
>
x