vtbkultuur Maaseik

Maaseik

Daciërs - Gallo Romeins Museum

DACIERS: het roemrijke verleden van Roemenië: een lezing over het ontstaan en de inhoud van de tentoonstelling en een gegidste rondleiding

Datum: 16/11/2019
Uur: 09:30
Plaats: Gallo Romeins Museum
Plaats van bijeenkomst: Tongeren
Prijs leden: 37€
Prijs niet-leden: 40 €
Thema: Andere culturen
Type: Tentoonstelling

Na jaarlijkse gewoonte organiseert vtbKultuur Limburg een dagprogramma met bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. Dit jaar is het een tentoonstelling in het kader van Europalia Arts Festival Romania over Dacia.

106 na Christus: de Romeinen voegen Dacia toe aan hun immense Rijk. De nieuwe provincie ligt in wat vandaag Roemenië is, het oude thuisland van Daciërs en Geten.

Dacië komt bij het Romeinse Rijk, nadat Trajanus het gebied op de Daciërs had veroverd. De Romeinen verloren echter hun greep op het gebied in het jaar 275 na Christus en schiedkundigen schatten in dat het gebied ten tijde van de Romeinse bezetting tussen de 650.000 en de 1.200.000 inwoners had.

De Daciërs woonden vooral in Transsylvanië en het westen van Walachije. In Oost-Walachije en de Dobroedzja woonden de verwante Geten. In Moldavië leefden de eveneens verwante Karpen (naar wie volgens sommigen de Karpaten zijn vernoemd), die aan onderwerping door de Romeinen ontsnapten.

Tijdens het geleid bezoek aan de tentoonstelling kunnen we de verbluffende goud- en zilverschatten van de Daciërs en de Geten bewonderen. In een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden vernemen we meer over hun contacten met RomeinenGriekenKelten en Scythen (Iraanse ruiterstammen).

Programma:
Vanaf 09.30 uur: Ontvangst in de inkomhal van het GRM. Tas koffie in het Bistro Bacchus.
10.00 uur: Lezing in het auditorium door Bart Demarsin, afdelingshoofd tijdelijke tentoonstellingen, die ons meer zal vertellen hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen.
12.00 uur: Lunch in het Bistro Bacchus.
14.00 uur: Geleid bezoek aan de tentoonstelling “Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië”.

Praktisch:
Wanneer: Zaterdag 16 november 2019
Waar: Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
Prijs: Leden  € 37,00, niet-leden  € 40,00.
Inclusief koffie en lunch (dranken bij lunch niet inbegrepen).
Inschrijving: Vóór 26 oktober 2019 bij Jos Kalders (joskalders@skynet.be) of maaseik@vtbkultuur.be of via telefoon 0498/334 777
Betaling: Na bevestiging van inschrijving door overschrijving

 

<
>
x