Cultuursmakers

Lommel

Wat denken Lommelaars over de Vlaamse Meesters?

10 Bekende Vlamingen gaan in dialoog met een ‘oude’ Vlaamse Meester

 

Maar… wat denkt de Lommelaar ?

 

Van de 15de tot ver in de 17de eeuw, waren de Vlaamse kunstenaars toonaangevende meesters in de “Schone Kunsten”. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. De Vlaamse Meesters zijn onze culturele vaders.

 

Schrijfster Saskia De Coster schrijft als volgt (Januari 2018, VAB Magazine): Vlaamse Meesters zijn een belangrijk erfgoed. Schilders als Rubens, Breugel, Van Eyck,… stonden in hun tijd aan de spits van wat je zou kunnen omschrijven als de ‘technische innovatie’ - schildertechnisch dan. Bovendien geven ze ook een scherp beeld van een verdwenen maatschappij die ze via hun werk – vaak heel subtiel – becommentarieerden. De kunstwerken zeggen ook iets over de maatschappelijke hiërachie van toen: kunst werd meestal in opdracht vervaardigd. De vraag is: hoe kunnen we die aloude werken vandaag op een nieuwe frisse manier bekijken ?... Want kunst komt niet vanzelf… ”

 

Vanaf 2018 tot 2020 richt Vlaanderen zijn schijnwerpers op onze Vlaamse Meesters met talrijke tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en evenementen.

 

vtbKutuur nationaal start in dat opzicht met een reizende expo waarin tien hedendaagse BV’s uit verschillende disciplines, in “dialoog” gaan met de klassieke Vlaamse Meesters.

 

Cultuursmakers Lommel brengt deze tentoonstelling – als Limburgse primeur – naar de Sint-Pietersbandenkerk tijdens de maand maart 2018 ( van 02/03 tot en met 25/03).

 

Van de 10 BV’s verklappen we alvast dat architect bOb Van Reeth het gesprek aangaat met P.P. Rubens, dat kok Jeroen Meus zich laat inspireren door Jan van Eyck en dat auteur Saskia De Coster haar boon voor Rogier Van der Weijden niet onder stoelen of banken steekt.

 

Op 10 panelen verduidelijken deze 10 BV’s hun standpunt. Maar wat denken onze Lommelse inwoners over onze Vlaamse Meesters ?

Durft u de uitdaging aan om een essay of om een “dialoog” van/met een Vlaamse Meester te schrijven als Lommelaar ? En dit te plaatsen naast de panelen van de 10 BV’s ?

 

Indien u dit aankan, schrijf één à twee pagina’s van/met/over een Vlaamse Meester, stuur het in per e-mail en na goedkeuring door de Cultuursmakers-commissie, laat je het drukken op een paneel en zet het naast de 10 BV’s van 02/03 t/m 25/03/18 in de Sint-Pietersbandenkerk te Lommel !! De tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdag 2 maart 2018 om 15u door schepen van Cultuur Kris Verduyckt en loopt in samenwerking met de Kerkfabriek.

 

Opgepast: deadline voor het insturen van uw werk is 15 februari 2018 om middernacht.

Voor informatie en voor het opsturen van uw werk slechts één adres:  lommel@cultuursmakers.be

 

 

 

 

 

<
>
x