vtbkultuur Lommel

Lommel

Woensdag, 13 mei: Uitstap naar Kinrooi Asperges, het witte goud!

We komen samen met eigen vervoer in een gekend restaurant waar we ons bezoek beginnen met een lekkere kop koffie of thee vergezeld van een aspergepraline. Daar kunnen we meteen afspreken om verder te carpoolen voor de voormiddag.

 

Datum: 13/05/2020
Uur: 10:00
Plaats: Kinrooi
Prijs leden: € 40 incl. gebruik oortjes, koffie en lunch (dranken niet inbegr.)
Prijs niet-leden: €43 incl. gebruik oortjes, koffie en lunch (dranken niet inbegr.)
Thema: Culinair
Type: Groepsbezoek

  

Inschrijven: vóór 5 april 2020 (of zolang de voorraad strekt) bij Odette Stas, lommel@vtbkultuur.be of 011 54 06 35
Inschrijving door overschrijving op rek. BE33 7350 4240 4546 van vtbKultuur Lommel.

 

De betaling geldt als bevestiging van inschrijving.

Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dit graag vermelden.

Ons eerste bezoek brengt ons naar het incubatorgebouw ‘Agropolis’, als het ware een ‘broed- en kiemkamer’ voor de land- en tuinbouw van morgen. Daar bekijken we de aspergefilm: “Van zaadje tot plant”. Deze prachtige film geeft een beeld over de groei van dit exclusief gewas. Vervolgens bezoeken we een aspergebedrijf. De boer vertelt hier vol trots over zijn ambacht, de liefde over de koningin der groenten of het witte goud zoals wij het hier trots noemen. Eerst brengen we een bezoek aan het aspergeveld. Terug op de hoeve krijgen we een gede­tailleerde uitleg over het bewaren, sorteren, afwegen en verpakken van asperges. Het bezoek wordt afgesloten met een lekker proeverijtje.

Vervolgens keren  we terug naar het restaurant voor een heerlijke aspergelunch. Deze lunch bestaat uit aspergesoep, asperges op Kinrooise wijze en dessert. Dranken zijn niet inbegrepen.

Na de middag bezoeken we vlakbij de coöperatieve irrigatie Ophoven (CIRO). In de droogste hoek van ons land - wetenschappelijk bewezen - regent het dag en nacht. Zo'n honderd sproeiers spuiten de akkers nat, per sproeikop zo'n 40.000 liter per uur. De landbouwers van Ophoven, Geistingen, Kessenich, Maaseik en Molenbeersel kunnen aansluiten op een ingenieus irrigatiesysteem. Nadat de grindboeren de vruchtbare akkers in de Maasbedding opeisten voor ontgrinding, gebruiken de landbouwers het water uit de grindgaten om hun zandgronden te beregenen. Het systeem is uniek in ons land.

Om 16:30 h. eindigt hier onze boeiende daguitstap. Liefhebbers kunnen nog napraten bij een drankje in de omgeving (niet inbegrepen).

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met vtbKultuur Leopoldsburg-Hechtel-Eksel.

<
>
x