vtbkultuur Lommel

Lommel

Nocturne “Avant-Garde” in Bozar en bezoek aan een orchideeënkwekerij

een busuitstap naar Brussel

Datum: 09/11/2016
Plaats: Brussel
Plaats van bijeenkomst: Gewaarborgde opstapplaatsen: Hechtel en Hasselt, eventueel bijkomend afhankelijk van inschrijvingen.
Prijs leden: 40€
Prijs niet-leden: 43€
Thema: Muziek
Natuur
Type: Groepsbezoek

We vertrekken rond de middag vanuit verschillende oppikpunten in de provincie. Wie wil kan zijn lunchpakket gebruiken op de bus. Bij aankomst bij de orchideeënkwekerij Cymbiflor worden we vergast op koffie met gebak. We krijgen een vakkundige uitleg en bezoeken daarna de kwekerij en het museum. Wie wil kan ook naar de winkel voor een bloemrijk souvenir. Daarna nuttigen we in Overijse een broodjesmaaltijd.

Vervolgens rijden we naar Brussel waar we om 19:00 u. verwacht worden voor een exclusieve vtbKultuur-nocturne over de Avant-Garde in Bozar. Uiteraard met gidsen!

****** ******

Avant-garde floreert in samen­levingen in volle verandering. De tentoonstelling in Brussel onderzoekt hoe relevant de revolutionaire kracht van de avant-garde aan het begin van het nieuwe millennium is. Een twintigtal toonaangevende hedendaagse kunstenaars gaat de dialoog aan met collega’s uit de historische avant-garde (1895- 1920). Historische overzichten die vertrekken vanuit de belangrijkste avant-garde steden en stromingen - de futuristische beweging in Milaan, het kubisme in Parijs, de expressionistische groepen Die Brücke, Der Blaue Reiter en de galerie Der Sturm in Duitsland maken de impact van de Eerste Wereldoorlog op de kunst van de 20e én 21e eeuw duidelijk.

Kunstenaars voorvoelen maatschappelijke revoluties. In de beeldende kunst situeren we de hoogdagen van de avant-garde tussen 1895 en 1920, met de Eerste Wereldoorlog als internationale breuklijn. Hoe relevant is die baanbrekende kunst nog? Kunstenaars van nu voelen vaak een nauwe verwantschap met specifieke avant-garde-kunstwerken. Hun keuze en de dialoog met eigen werk doen je met andere ogen kijken naar ijkpunten uit de moderne kunst. De kracht van de avant-garde is nog lang niet uitgewerkt.

****** ******

Maar ook een woordje over wat we vooraf te zien krijgen:

Jan Van Haute (61) runt al veertig jaar het orchideeënbedrijf Cymbilor Orchids. Hij maakte in zijn serre een museum dat de herkomst en de geschiedenis van de bloem in beeld brengt.

‘Ik wilde meer met mijn bedrijf dan alleen maar bloemen kweken’, zegt Jan gepassioneerd. ‘Na veertig jaar mocht dat wel eens’ (lacht). Sinds 1970 kweekt en verkoopt Jan samen met zijn vrouw Maggy orchideeën. Met een permanente en levende tentoonstelling wil hij bezoekers de oorsprong van de orchidee in België vertellen.

In Jans serre staan 10.000 soorten orchideeën geëxposeerd. ‘Het gevolg van veertig jaar noeste arbeid en kruisingen’, zegt hij. Voortaan kunnen bezoekers dus terecht in zijn museum. ‘De bezoekers worden ontvangen, krijgen uitleg over de geschiedenis van de orchidee en leren hoe ze bloemen moeten verpotten. Ik gids zelf in vier talen.’

 

Inschrijving: Voor 10 oktober bij Odette Stas, odette.stas@scarlet.be of 011 54 06 35

Betaling: Na bevestiging inschrijving door betaling op rekening IBAN BE33 7350 4240 4546 van VtbKultuur Lommel. Inschrijving is pas definitief na betaling.

<
>
x