vtbkultuur Lochristi

Lochristi

Lezing en reisreportage " De Stille Oceaan"

Reisreportage
“De Stille Oceaan” van Micronesië tot Hawaii

Datum: 10/10/2019
Uur: 20:00
Plaats: Lochristi
Adres: Koning Boudewijnlaan 6, 9080 LOCHRISTI
Plaats van bijeenkomst: Lochristi
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 7
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De Stille Oceaan beslaat één derde van het aardoppervlak, maar is één van de minst bekende gebieden op onze planeet. Duizenden jaren leefden de inwoners van de Stille Zuidzee er in relatieve isolatie. De drie grote bevolkingsgroepen, Melanesiërs, Micronesiërs en Polynesiërs, zwierven uit over de honderden eilanden en atollen. In 1521 was Magellaan de eerste om de Oceaan over te varen en dit enorme gebied te openen voor de westerse wereld. Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en later Japan en de VS waren er actief en lieten hun sporen na. Sinds de jaren 1970 zijn de meeste eilanden onafhankelijk, maar worden geconfronteerd met problemen ten gevolge van de opwarming van de aarde. 

De natuurpracht is er overweldigend en behoort, net als  mysterieuze steden die de oude culturen achtergelaten hebben, tot werelderfgoed. Maar hoe leven de mensen er vandaag, hoe combineren ze de oude matriarchale structuren met moderne democratische gebruiken, hoe gaat men om met steeds krachtigere natuurfenomenen?

Op Hawaii, de jongste eilandengroep ter wereld, zijn de contrasten groot: van supermoderne badplaatsen tot weinig toegankelijke maar spectaculaire bergen en valleien. De reis eindigt op Molokai waar pater Damiaan melaatsen verzorgde en er zelf aan de ziekte overleed…

Inschrijving

Inkom: € 5 (vtbKultuur-/VAB-lid)  € 7 (niet-lid)  Drankje inbegrepen

Gelieve vooraf in te schrijven wegens organisatorische reden via bovenstaande knop “online inschrijven” of via vtbKultuur.lochristi@skynet.be of tel 09 356 94 20.

Betaling aan de kassa

<
>
x