vtbkultuur Lochristi

Lochristi

"KnipoogDag" te Ieper - 21/03/2021

Naar het kloppend hart van de Westhoek: Ieper en omgeving

Datum: 21/03/2021
Uur: 09:00
Plaats: Ieper
Adres: Markt 1, 8900 Ieper
Plaats van bijeenkomst: parking Dekenijstraat, Lochristi
Prijs leden: € 50
Prijs niet-leden: € 55
Type: Evenement

De Westhoek is een bijzondere plaats in Vlaanderen die je meteen raakt bij je eerste bezoek. Of je het wilt of niet, er is geen ontsnappen aan. Het is een plek die je voorgoed in zijn greep houdt en die je blijvend wilt ontdekken. Misschien heeft het te maken met zijn bijzondere landschap dat vlakke velden afwisselt met voorzichtige heuvels. Een panorama doorspekt met grafstenen die herinneren aan de gruwel die hier ooit heerste. Of zijn het de pittoreske dorpen met het volkscafeetjes, de ranke hoppevelden of de heerlijke wijndomeinen die je bekoren? Wat zeker is, achter elke heuvel en achter elk hoekje vind je hier een nieuwe ontdekking. Zo ook met de KnipoogDag waar we op zondag 21 maart 2021 naar het kloppend hart van de Westhoek trekken: Ieper.

 

Voormiddagprogramma: in de voormiddag bezoeken we met onze afdeling in groep de commandobunker diep onder de Kemmelberg. Het is een historisch waardevolle site en een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog. Je duikt onder in de buik van de Kemmelberg: een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning die niemand onberoerd laat. Alleen al rondwandelen in de Operations Rooms is een indrukwekkende belevenis.

Daarna bezoeken we het Wijngoed Monteberg, een terrein op de zuidflank van de Monteberg, 600 wijnstokken en een goeie dosis pit: die drie ingrediënten liggen aan de basis van een gedurfd experiment op Heuvellandse bodem. Na de uiteenzetting over het oogsten, persen en bottelen volgt een degustatie. Daarna rijden we naar een restaurant voor de groepsmaaltijd.

Namiddagprogramma: in de namiddag, van 14 tot 17 uur, kan je individueel of in kleine groepjes Ieper verkennen. Je ontdekt vele monumenten die getuigen van een zeer rijk en divers verleden. Tijdens de KnipoogDag staan onze gidsen voor je klaar en laten je verder kennismaken met de vele gekende en minder bekende pareltjes van Ieper.

Enkele hoogtepunten: het Yper Museum met gratis het decor van de Lakenhalle er bovenop; het Merghelynck Museum; de acht Ring Bells in de Saint George Memorial Church; het Flanders Fields Museum; de Belforttoren beklimmen; een balletje gooien aan De Leeuwentoren; de glasramen van de Sint-Maartenskathedraal bewonderen; het verhaal van Godelieve van Gistel beluisteren in het Sint-Jansgodshuis en Godelievekapel; de Kazematten; geniet van de vele concertjes op historische locaties.

Inschrijving:
Inschrijven is noodzakelijk wegens beperkt aantal plaatsen via boventaande knop "online inschrijven" of via lochristi@vtbkultuur.be of tel. 09 356 94 20. Na de bevestiging kan je de betaling uitvoeren.

Inbegrepen in de prijs: bus, bezoeken, gidsen, middagmaal.

Betaling op Crelan BE68 1030 3253 0434 met vermelding “Knipoogdag”, je naam en aantal personen.

Let op: slechts definitief ingeschreven na betaling.

 

<
>
x