vtbkultuur Lochristi

Lochristi

KnipoogDag te Antwerpen

Dit jaar voorzien we twee themawandelingen op ons cultureel stadsfestival in Antwerpen nl. 'Zurenborg, architecturale pareltjes en hippe trekpleisters' en 'Nieuw Zuid, stad in een stad'. m.a.w. Antwerpen 19e eeuw t.o.v. de 21e eeuw.

Datum: 27/03/2022
Plaats: Knipoogdag
Adres: Centrum , 2000 Antwerpen
Prijs leden: 58
Prijs niet-leden: 68
Type: Groepsbezoek

Ons cultureel stadsfestival vindt in 2022 plaats in ... Antwerpen. Hoe kan het ook anders? Antwerpen is de plek waar het voor onze vereniging 100 jaar geleden begon. We keren terug naar onze ‘roots’. Niet alleen uit nostalgische reflex, maar natuurlijk ook om hedendaags Antwerpen met z’n vele culturele troeven te ontdekken. Dit jaar is er zowel in de voormiddag als in de namiddag een gegidste rondleiding. Wij hebben gekozen voor de volgende twee themawandelingen.

Vertrek om 8.45u. stipt: parking Dekenijstraat te Lochristi. 

Voormiddagprogramma (10u. tot 12u.): in de voormiddag bezoeken we de wijk 'Zurenborg', architecturale pareltjes en hippe trekpleisters. 

Net buiten het stadscentrum stuit je op een prachtige, rijke buurt: Zurenborg. Wandel door de Berchemse straten en reis terug naar het begin van de vorige eeuw. Eind 19de eeuw trok de burgerij weg uit de stad en werden hier, op de toen nog ‘boeren buiten’ talloze elegante villa’s gebouwd. Bewonder de prachtige mix van neogotiek, neoclassicisme en art nouveau. De wandeling verkent de mooiste straten van de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop. Meer nog dan de architectuur ontdekken wandelaars de verhalen achter de beschermde gevels, de geschiedenis van de wijk en de hippe buurt die Zurenborg vandaag is. 

Middagmaal (12.15u. tot 14.15u.): in een restaurant in de buurt van Zurenborg zal er voor ons een Marokkaanse gerechten in buffetvorm klaar staan.

Namiddagprogramman (15u tot 17u): na de lunch rijden we met de bus naar de wijk 'Nieuw Zuid, stad in een stad'.  

Aan de boorden van de Schelde op de plek waar o.a. een groot spooremplacement was, groeit een stad in de stad. Het Nieuwe Zuid wordt een groen stadsdeel met extra aandacht voor duurzaamheid. Tegen 2025 zijn hier 2000 wooneenheden in een groene omgeving verbonden door een warmtenet. Grote architectenbureaus tekenen voor de invulling: Robbrecht en Daem, Polo Architects, Stefano Boeri, C.F. Möller en Bruut... Galerijen en horeca vonden al de weg. Wat een wadi is en hoe die vliegende schotel daar komt. Dat kom je ook te weten in deze toer. 

De KnipoogDag sluiten we om 17u af ter hoogte van het Steenplein met een drankje en een streepje muziek. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 u. 

Thuiskomst voorzien tussen 19u. en 19.30u. 

Verplaatsing: met de autocar. 

Inschrijving:
Inschrijven is noodzakelijk wegens beperkt aantal plaatsen via boventaande knop "online inschrijven" of via lochristi@vtbkultuur.be of tel. 09 356 94 20. Na de bevestiging kan je de betaling uitvoeren.

Inbegrepen in de prijs: bus, gidsen, middagmaal.

Betaling op Crelan BE68 1030 3253 0434 met vermelding “Knipoogdag 2022”, je naam en aantal personen.

Let op: slechts definitief ingeschreven na betaling.

 

 

      

<
>
x