vtbkultuur Lochristi

Lochristi

Gegidste rondleiding + filmvoorstelling in de Rabotwijk

Er worden letterlijk en figuurlijk bruggen geslagen in de Rabotwijk te Gent: een gloednieuwe tram- en fietsbrug, een ontmoetingscentrum voor jongeren, een park en uiteraard het nieuwe gerechtsgebouw met zijn gedurfde architectuur.

Datum: 10/11/2019
Uur: 09:45
Plaats: Gent
Adres: Opgeeistenlaan Rabot torens, 9000 Gent
Plaats van bijeenkomst: Rabottorens
Prijs leden: 45
Prijs niet-leden: 50
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: -9

De wijk herrijst op plaatsen met een industrieel en historisch verleden. Waar de stad ooit eindigde worden de woontorens afgebroken om plaats te maken voor moderne sociale appartementen. Er was ooit een station en waar nu een nieuwe wijk komt, stond een gasfabriek. Ook de religie is er volop in beweging: er staat een oude en een moderne kerk en een moskee is in opbouw. Met andere woorden: in de Rabotwijk zijn verleden, heden en toekomst constant in dialoog.

Lunch
: in een typische “Rabot” eetgelegenheid nl. eetcafé Toreke

Filmvoorstelling “Rabot”
In de documentaire 'Rabot' nestelde Christina Vandekerckhove haar camera in de Rabotwijk, de armste buurt in Gent, waar drie sociale appartementsblokken gesloopt zijn. In deze microkosmos vangen we een glimp op van de laatste overgebleven bewoners, die het hoofd boven water trachten te houden - van daklozen over psychiatrische patiënten tot ex-gedetineerden. 'Rabot' is een universele parabel over dromen, eenzaamheid en onze onverschilligheid tegenover elkaar.

<
>
x