vtbkultuur Lochristi

Lochristi

Bij onze (zuider)Buren: "Villa Cavrois en museum Villeneuve-d' Ascq"

Daguitstap naar onze (zuider)Buren

Datum: 10/10/2021
Plaats: Frankrijk
Adres: Parking Dekenijstraat 10, 9080 Lochristi
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Villa Cavrois: Villa Cavrois is een modernistische villa gebouwd tussen 1929 en 1932 in Croix (Roubaix) door de Franse architect Robert Mallet-Stevens. De opdrachtgever was Paul Cavrois, een industrieel uit Roubaix die actief was in de textielindustrie. Villa Cavrois is een voorbeeld van de modernistische visie van de jaren 1920 zoals die uitgewerkt werd door ontwerpers zoals Le Corbusier, Pierre Chareau en architecten van de Bauhaus-school. De architect Mallet-Stevens ontwierp ook het interieur en de tuinen. Ondertussen is de Franse staat eigenaar geworden en is de villa sinds 1990 opgenomen als monument historique.

 

Villeneuve-d'Ascq: LaM-museum: Villeneuve-d'Ascq is een woonwijk die bekend staat om het LaM-museum met zijn beeldentuin met werken van Modigliani en Klee. Het LaM-museum voor moderne kunst, hedendaagse kunst en art brut in Villeneuve-d'Ascq staat bekend om zijn prestigieuze collectie moderne kunst met belangrijke werken van o.a. Georges Braque, Joan Miró, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Kees Van Dongen. Daarnaast beschikt het ook over meer dan 1000 hedendaagse kunstwerken en telt het momenteel meer dan 5000 art-brutwerken en is daarmee een van de grootste van Europa.

Het LaM is een architectonisch hoogstandje van Roland Simounet en de uitbreiding van de hand van Manuelle Goutrand is omgeven door een beeldentuin waar men al rondwandelend geniet van werk van Alexander Calder, Richard Deacon, Pablo Picasso, e.a. Deze enorme openluchtexpositie is uniek in Frankrijk en wedijvert met die van het Kröller-Müller en is een van de grootste in Europa. 

<
>
x