vtbkultuur Lievegem

Lievegem

Leuven door de ogen van DIERIC BOUTS

Daguitstap naar Leuven  

Voormiddag: wandeling Leuven door de ogen van Dieric Bouts

Lunch

Namiddag: bezoek aan de 15de eeuwse Sint-Pieterskerk met gids

Datum: 16/05/2020
Plaats: Leuven
Plaats van bijeenkomst: Station Gent Sint Pieters ( of Waarschoot station)
Type: Evenement

Wie de Vlaamse Primitieven zegt, denkt onmiddellijk aan de Gebroeders Van Eyck, doch ook Rogier Van der Weyden en diens waarschijnlijke leerling Dieric Boets behoren als Bourgondische kunstschilders daartoe.

 

Dieric Bouts (waarschijnlijk geboren in Haarlem omstreeks 1410 en overleden te Leuven op 6 mei 1475) vestigde zich in Leuven, trouwde er in 1448 met een rijke patriciërsdochter, en werd er in 1465 benoemd als stadsschilder; dit op een tijdstip dat de stad een gigantische stedelijke vernieuwing doormaakte: de universiteit was gesticht, er werd een nieuw stadhuis gebouwd en aan de Sint-Pieterskerk werd nog volop gebouwd; Sint-Pieterskerk waar enkele van zijn belangrijkste schilderwerken thans nog hangen, terwijl andere zich bevinden in Brussel, Parijs, Londen en Granada.

De dagindeling ziet er als volgt uit:

Deelnemers komende vanuit Waarschoot kunnen er de trein van 7u15  nemen naar station Gent St. Pieters.

Daar verzamelen ze zich met alle andere deelnemers vanaf  08u00 aan het grote uurtabelbord in de inkomhal van het station.

Vanuit het station Gent St.Pieters vertrekt de groep met een intercitytrein om 8u25 naar Leuven Centraal.

9u30:  we wandelen door de Bondgenotenlaan richting Grote Markt waar we onthaald worden met koffie en ons kunnen opfrissen;

10u.00:  een gids van Leuven+ toont ons ‘Leuven door de ogen van Dieric Bouts’. Wij krijgen tijdens de wandeling door straten waar Bouts zelf gelopen heeft, antwoord  op vragen zoals : Hoe was het voor een jonge man uit Haarlem om in Leuven te leven? Waar woonde en werkte hij? Wie waren zijn opdrachtgevers, waar vond hij inspiratie en hoe zag zijn atelier eruit.

12u30: lunch omvattende soep van de dag en hoofdgerecht (dranken exclusief) in een restaurant rond de Grote Markt;

14u00: bezoek met gids van het museum M. in de 15e eeuwse Sint-Pieterskerk, gebouwd in de stijl van de Brabantse Gotiek, aan het evenement ‘Tussen hemel en aarde. Beleef Bouts’. Gedurende 90 minuten ontdekken we de rijke geschiedenis van de kerk met zijn vernieuwde museale opstelling. Daarenboven wordt met behulp van computerapparatuur die de werkelijke met een virtuele wereld vermengt niet alleen het drieluik ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts, bijgenaamd  ‘de schilder van de stilte’, letterlijk tot leven, maar ontdek je ook het bruisende leven van Leuven, vroeger en nu. Ook het verhaal achter de schermen komt aan bod.

De Sint-Pieterskerk heeft echter nog andere schatten te bieden. Met name de ‘Edelheeretriptiek’ en het ‘Triomfkruis’ van Jan Borman, de imposante Sacramentstoren, het praalgraf van Hendrik I van Brabant en de kapel van de zaligverklaarde ‘Fiere Margriet’ krijgen allen een plaats in de totaalervaring die de kerk voor ons in petto heeft.

16u00: einde van de dagtrip waarna vrije tijd in het stadscentrum.

 

Treinen richting Gent vertrekken in Leuven Centraal steeds 20’ en 33’ NA elk uur.

Kostprijs  voor de dagtrip:  

  • VAB-lid en houder van een vtbkultuurpas : € 43 p/p.
  • Niet-leden : € 48 p/p.

inclusief onthaalkoffie gegidste rondwandeling, middagmaal, gegidst bezoek aan de Sint-Pieterskerk.

Niet inbegrepen:

-          vervoer heen en terug per trein (65+’ers kunnen een goedkoop dagbiljet kopen aan 7,20 EUR per persoon);

-         drank tijdens het middagmaal;

Hoe inschrijven?

  • ·       door te mailen naar a.deene@scarlet.beof te telefoneren op nr. 09 372 88 93, met vermelding van het aantal personen (lid/niet lid en eventueel indien vegetarische schotel gevraagd wordt) dat aan de dagtrip deelneemt;
  • inschrijvingen worden echter slechts definitief na storting van het vereiste bedrag op rekeningnummer BE68 9733 8199 5734 van vtbKultuur Lievegem.

 

<
>
x