vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

AFGELAST - Zondag, 21 juni: Uitstap naar Brussel Operavoorstelling in het kader van de Mozartiade

La clemenza di Tito is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in twee bedrijven naar een libretto van Pietro Metastasio aangepast door Caterino Mazzolà. Het is de laatste opera die Mozart heeft geschreven.

Datum: 21/06/2020
Uur van samenkomst: 11:50
Plaats: ‘Théâtre des Martyrs’, Martelarenplein
Adres: Comansweg , 3940 Hechtel-Eksel
Plaats van bijeenkomst: om 11:50 h.in Brussel-Centraal!
Prijs leden: € 50 incl. lunch (dranken niet inbegr., treintickets niet inbegrepen)
Prijs niet-leden: € 53 incl. lunch (dranken niet inbegr., treintickets niet inbegrepen)
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Inschrijving: voor 1 april bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling. Beperkt aantal tickets!

 

 

We komen samen in het station Brussel-Centraal om 11:50 h. en wandelen ongeveer ¾ km naar het restaurant waar we de lunch gebruiken. Dat is ‘Café de l’Opéra’, gelegen aan het plein vóór ‘De Munt’. Er is een nieuwe uitbating, en die gaat resoluut voor kwaliteit in de ‘rustieke’ keuken. Die dag kunnen wij kiezen tussen stoofvlees, kip of kabeljauw, en we krijgen er koffie of thee om af te sluiten. Dranken bij de maaltijd bestelt en regelt u zelf.
Na de lunch is het nog ongeveer 300 m naar het ‘Théâtre des Martyrs’, waar we om 14:00 h. de Nederlandstalige inleiding bijwonen. De eigenlijke opvoering begint om 15:00 h.!Er zijn geen ‘rangen’ in dit theater, maar men heeft ons verzekerd van goede plaatsen

La clemenza di Tito is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in twee bedrijven naar een libretto van Pietro Metastasio aangepast door Caterino Mazzolà. Het is de laatste opera die Mozart heeft geschreven.

La clemenza di Tito, of Rome krijgt een keizerin. Tien jaar geleden keerden vier Romeinse soldaten (vier vrienden gebonden door een heilige eed) terug uit de oorlog in Palestina. Sindsdien is één van h en (Tito) zijn vader als keizer opgevolgd en heeft de anderen (Sesto, Annio en Publio) tot vertrouwensposities rond de troon geplaatst. De publieke opinie zet Tito ertoe aan om een vrouw mee te nemen. Zijn pogingen om de koningin van Palestina als zijn bruid op te leggen zijn mislukt. Rome kan alleen een Romeinse vrouw als keizerin accepteren. Tito buigt voor de wil van het volk. De vreemdelinge gaat weg. Vitellia is vastbesloten haar ‘legitieme’ plaats op de troon in te nemen. Ze heeft nog maar één rivaal over, de edele en lieve Servilia (Sestos’ zus en Annios’ lover). Vitellia verleidt Sesto genadeloos om zijn keizervriend te vermoorden. En Rome wordt een kruitvat dat klaar is om te ontploffen. Maar, zoals de titel laat vermoeden, mogen we ons deze keer na veel tribulaties verwachten aan een ‘happy end’!

Het libretto is gebaseerd op historische figuren. Titus, keizer van 79 tot 81 sloeg als generaal in 70 de Joodse opstand neer, herleidde Jeruzalem daarbij tot een rokende puinhoop en hield daar een relatie aan over met Julia Berenice, achterkleindochter van Herodes de Grote, vaak ‘koningin van Israël’ genoemd alhoewel zij die titel nooit droeg. De rest van het verhaal is grotendeels ‘dichterlijke vrijheid’!

Na de voorstelling is er gelegenheid tot napraten in de foyer of elders.

<
>
x