vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Zomeropera in Alden Biesen "L'Italiana in Algeri" van G. Rossini

De eerste opvoering vond plaats op 22 mei 1813 in het Teatro San Benedetto te Venetië.

Datum: 29/05/2019
Uur: 20:30
Uur van samenkomst: 20.00
Plaats: Landcommanderij Alden Biesen
Plaats van bijeenkomst: Aan de toegangscontrole
Prijs leden: Plaatsen rang 1: € 55, andere plaatsen € 45
Prijs niet-leden: Plaatsen rang 1: € 55, andere plaatsen € 45
Thema: Muziek
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór zondag, 24 maart 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging van uw inschrijving door overschrijving op rekening
BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Uw inschrijving is pas definitief na betaling.

L'italiana in Algeri (De Italiaanse in Algiers) is een komische opera in twee bedrijven van Gioacchino Rossini op een libretto van Angelo Anelli, gebaseerd op een tekst van Luigi Mosca. De eerste opvoering vond plaats op 22 mei 1813 in het Teatro San Benedetto te Venetië. Het libretto brengt ons naar dezelfde setting als dat van 'Die Entfuhrung aus dem Serail' (onze uitstap naar Brussel op 30 juni), nl de Barbarijse piraten waar christelijke slaven en Europees vrouwelijk schoon erg in trek waren. Wie er méér over wil weten zoekt op Wikipedia naar 'Barbarijse' in combinatie met 'slavernij', 'zeerovers' of 'oorlog'.

Regisseur Bruno Van Heystraeten brengt deze komische opera in Alden Biesen als een verhaal in een verhaal. Hij laat het publiek kennismaken met een operagezelschap dat druk repeteert voor de première van L’Italiana in Algeri. Het is een luchtig, doch ingewikkeld verhaal waarbij 3 mannen dezelfde Italiaanse vrouw begeren en zij hen zo weet te manipuleren dat zij uiteindelijk triomfeert. De partituur is veeleisend en vraagt grote virtuositeit van zowel de zangers als het orkest.  De zenuwen staan gespannen, en in de chaos ontstaan er intriges in de backstage. Zo zullen we ontdekken dat de regisseur verliefd is op zijn hoofdrolspeelster, dat de naaister met moeite de hele troep aangekleed krijgt, dat de regie-assistent steeds achter de feiten aanloopt, het decor totaal nog niet klaar is de avond vóór de première, enkele zangers mekaar totaal niet kunnen luchten al moeten ze hevige verliefden spelen en nog zo veel meer…

Wat blijkt? De relaties tussen de personages in de opera lijken verdacht veel op de realiteit naast de scène. Met regisseur Bruno Van Heystraeten, dirigent Cameron Burns, decorontwerper Marnik Baert, kostuumontwerpster Hilde Colaers en een topcast beschikt Zomeropera over een creatief dreamteam dat een muzikaal hoogstaande en tevens uiterst vermakelijke opera­voorstelling zal brengen. Opnieuw een niet te missen operabelevenis in het buitengewone kader van de Landcommanderij Alden Biesen.

 

<
>
x