vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

AFGELAST - Zaterdag, 19 september: busuitstap Namen in geuren en kleuren!

Deze activiteit wordt hernomen in 2021.

Datum: 19/09/2020
Plaats: Namen (Stad)
Adres: Citadel , 5000 Namen
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen en -tijdstippen later meegedeeld..
Prijs leden: € 58-, incl. busvervoer (voor ¾ aangeboden door de afdeling!), fooi chauffeur, alle toegangen, gids(en), koffie bij aankomst en 3-gangenlunch (excl. dranken).
Prijs niet-leden: € 62-, incl. busvervoer (voor ¾ aangeboden door de afdeling!), fooi chauffeur, alle toegangen, gids(en), koffie bij aankomst en 3-gangenlunch (excl. dranken).
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Wanneer: Zaterdag 19 september 2020 – Opstapplaatsen en -tijdstippen later meegedeeld..
Waar: Busuitstap naar Namen (stad).
Prijs: Leden: € 58.-; niet-leden: € 62-, incl. busvervoer (voor ¾ aangeboden door de afdeling!), fooi chauffeur, alle toegangen, gids(en), koffie bij aankomst en 3-gangenlunch (excl. dranken).
Inschrijving: vóór zond. 16 aug. bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Deze 100 m hoge heuvel ligt op een strategische plek aan de samenvloeiing van Maas en Samber. Het is één van de grootste burchten van Europa; hij is zelfs iets groter dan het fameuze Ehrenbreitstein bij Koblenz.

Waarschijnlijk werd deze heuvel achtduizend jaar geleden al bewoond. Ook de Romeinen gebruikten deze plaats al als fort. De eerste stenen wallen dateren ergens uit de vroege middeleeuwen. Vanaf de 10e eeuw wordt het complex de hoofdzetel van de Graven van Namen. Tot aan 1429 zullen in totaal drieëntwintig graven elkaar opvolgen. In het jaar 1421 koopt Filips de Goede het opvolgingsrecht en in 1429 wordt Namen bij het Hertogdom Bourgondië gevoegd.

Tot aan de onafhankelijkheid van België is het fort vaak belegerd en valt het in Spaanse, Oostenrijkse, Franse en Nederlandse handen. Tussen 1816 en 1825 wordt het gehele complex door de Nederlanders herbouwd. Na de Belgische Revolutie komt het fort definitief in Belgische handen. In 1893 werd een deel van het complex door Koning Leopold II aan de stad afgedragen. Op dit gedeelte wordt het park, de Esplanade, aangelegd. In 1975 wordt het hele fort aan de stad overgedragen en wordt het terrein gedemilitariseerd. In 1977 verlaten de laatste commando's (‘de para’s’) het fort.

Bij onze aankomst nemen we even de tijd voor een kop koffie of thee (inbegrepen). Daarna bezoeken we het middeleeuwse deel van de citadel dat verbonden is met de graven van Namen. We doen ook een ritje met het toeristisch treintje.

Vervolgens lunchen we in Brasserie ‘La Reine Blanche’. Van hieruit kijken we even – letterlijk – neer op het Waalse parlement dat zich aan de boorden van de Maas tegen de citadel aanvlijt. We smullen van ambachtelijke visterrine, kippenbrochette met citroen en kruiden en appeltaart met slagroom. Dranken zijn voor eigen rekening.

In de namiddag bezoeken we parfumier Guy Delforge. Die kwam op het idee om een deel van het voormalige militaire fort van de Citadel van Namen volledig te restaureren. Hij had deze plaats immers op het oog om zijn parfumerie in onder te brengen. Deze ware geurtjesgoochelaar nodigt ons dan ook uit om zijn creaties te ontdekken in een bijzonder historisch kader, en dat al sinds 1990. 

Het eerste deel van het bezoek vertelt ons de geschiedenis van het gebouw en de gebruikte basisgrondstoffen in de parfumerie. Daarna betreden we de prachtige trap, die ons naar het laboratorium leidt. Na een zeer mooie film van 12 minuten, komen we in de compositiezaal van de oude kazematten, waar zich ook het beroemde orgel van de parfumeur bevindt. In deze bijzondere kamer maakt iedereen kennis met een mengeling van plantenaroma's en exotische geuren. De rondleiding gaat vervolgens naar de rijpingsgalerijen, waar de parfums gedurende 6 maanden rijpen. Daarna kan iedereen in het olfactorium zijn reuk­gevoeligheid testen. In de tentoonstellingszaal worden de verschillende parfums en schoonheidsproducten Guy Delforge voorgesteld. De beeldhouwwerken van Guy Alexandre verfraaien het geheel. Het samenspel van houtsnijwerk, steen, lichtspel, klassieke muziek en parfums vormt een prachtig geheel. 

Als tijd, weer en verkeer ons gunstig gezind zijn lassen we nog een korte pauze in met gelegenheid tot een (vrije) consumptie en toiletbezoek. Het vertrek huiswaarts is voorzien rond 17:00 h..

<
>
x