vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Zaterdag, 11 augustus: busuitstap Antwerpen

Hedendaagse kunst in het Middelheim ('Baroque') en het Havenhuis

Datum: 11/08/2018
Plaats: Vanaf onze normale opstapplaatsen, incl. beveiligde parking bij Kroon Reizen in Zwartberg.
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen en -tijdstippen na inschrijving
Prijs leden: € 61, incl. gegidste bezoeken, gebruik oortjes, 2-gangen-diner (drank niet inbegrepen), busvervoer en fooi chauffeur
Prijs niet-leden: € 63, incl. gegidste bezoeken, gebruik oortjes, 2-gangen-diner (drank niet inbegrepen), busvervoer en fooi chauffeur
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 1 augustus bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Hedendaagse kunst in de geest van de grote Barokkunstenaars, dat is wat Antwerpen Barok 2018 ons in het Middelheim aanbiedt.

Internationaal gerenommeerde kunstenaars worden door het Middelheimmuseum uitgenodigd nieuw of bestaand werk te presenteren op het raakvlak van architectuur, sculptuur, installatie en performance, vertrekkend van de ideeën achter de barokke landschapsarchitectuur. Denk daarbij aan motieven als de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe l’oeil…. Deze constructies namen in de hoogdagen van Barok en Rococo een centrale plaats in het landschapsontwerp in. Ze gaven een voorheen ‘klassiek’ landschap een verrassend andere aanblik en lokten daardoor nieuwe ervaringen uit bij de be­zoekers. Elk van deze motieven probeert – in ware barok­traditie – het publiek te beduvelen, te verrassen, te impo­neren of te verleiden. Onze gidsen vertellen er ons alles over!

Ons lunchadres is ons niet vreemd: de 'Comptoir' in Wilrijk! Deelnemers aan de Jaïn-tempel zullen het zich allicht herinneren. Deze maal gaan we voor dagsoep, kippenfilet met pepersaus, sla en frietjes met een koffie of thee als afsluiter.

In het Havenhuis komen verleden en toekomst van de haven van Antwerpen samen. Het onderste deel was vroeger een brandweerkazerne die op het uiterste punt van de haven stond. Bij de renovatie is deze prachtige kazerne behouden en nu wordt deze plek als begin van het uitgestrekte havengebied aangeduid. Een duidelijker symbool van de groei van de haven van Antwerpen is er niet. Samen met een opvallende en hedendaagse bovenbouw in de vorm van een diamant - een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects - vormt het gebouw het volledige Havenhuis. Onze gidsen tonen ons de essentie van deze metafoor voor de haven van de 21ste eeuw: een haven met een rijk verleden, maar die klaar is voor de toekomst.

<
>
x