Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

VERPLAATST - Woensdag, 3 juni: busuitstap naar Spa

We vertrekken vanop onze gebruikelijke opstapplaatsen in Hasselt, Hechtel en Houthalen, de opstaptijdstippen worden later meegedeeld.

Datum: 03/06/2020
Plaats: Spa en omgeving
Adres: Comansweg , 3940 Hechtel-Eksel
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen en -tijdstippen worden later meegedeeld.
Prijs leden: € 70We vertrekken vanop onze gebruikelijke opstapplaatsen in Hasselt, Hechtel en Houthalen, de opstaptijdstippen worden later meegedeeld.
Prijs niet-leden: € 75We vertrekken vanop onze gebruikelijke opstapplaatsen in Hasselt, Hechtel en Houthalen, de opstaptijdstippen worden later meegedeeld.
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór zondag 10 mei bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

 

Bij onze aankomst in Spa rond 9:30 h.  bezoeken we eerst de koninklijke villa van koningin Maria-Hendrika (Marie-Henriette), 2° koningin der Belgen, echtgenote van Leopold II. Oorspronkelijk haar buitenverblijf werd de villa in 1895 haar definitieve woonplaats. Het gearrangeerde huwelijk (omwille van de relatie met Oostenrijk) was nooit een succes, maar het verzuurde compleet na de dood van hun enige zoon en troonsopvolger, Leopold, in 1869. Haar herinnering leeft voort in twee waters: ‘Spa Marie-Henriette’, lichtbruisend, groene dop en ‘Spa Reine’, plat, blauwe dop, maar ook in twee bronnen en enkele parken en straten elders in België. Het museum in de villa is gewijd aan de kuurstad, aan ‘Bois de Spa’, waardevol houtwerk gekleurd in ijzerhoudend water en aan de hobby van de koningin, het houden van raspaarden.

Vervolgens bezoeken we de ‘Bron van Peter de Grote’, genoemd naar de tsaar die in 1717 een tijdje in Spa verbleef. De bron heeft een vrij groot debiet (21 m³/dag) en in het gebouw dat men er omheen bouwde bewonderen we meteen het ‘Gulden Boek van Spa’. Dat is helemaal geen boek, maar een schilderij van 9 m lang dat ons 91 beroemde bezoekers van Spa laat zien. Het werd in 1894 geschilderd door Antoine Fontaine.

De pré-christelijke verering van de bronnen wordt in de ‘Pouhon’ gesymboliseerd door een beeld ‘Ondine de Spa’. Ondine was een waternimf of watergeest uit de Germaanse mythologie, ofwel de geest die water tot water maakt. Ondines worden aangetroffen in bospoelen en watervallen. Ze hebben een prachtige stem of lokroep, die soms gehoord wordt boven het geluid van het water uit. Het motief van de sterfelijkheid wanneer Ondines een kind baren, is een motief dat vele romantici en tragedies in de kunst, muziek en literatuur inspireerde. In het 18e-eeuwse Schotland werden Ondines ook aangeduid als de 'wrake' van het water. In Nederland heeft de dichter Jan Slauerhoff over Ondines geschreven. De naam Ondine is ook geliefd als scheepsnaam.

Aansluitend proeven we ‘fleur de Franchimont’, een fruitwijn (voornamelijk van appels) die op smaak gebracht is met bloemen, voornamelijk vlier. Voor het verzamelen hiervan doet men een beroep op de inwoners van Theux, waar de burcht van Franchimont (de 600 Franchimontezen) ligt en waar dit aperitief geproduceerd wordt.

Dan worden we verwend met een regionale lunch: terrine van Spa (paté) met bosbessen uit de Hoge Venen, gehaktballetjes met Bobelinebier (een stevig regionaal biertje) en een ijsje. U krijgt hierbij 2 consumpties, naar keuze wijn of frisdrank en als afsluiter een koffie!

Vervolgens wandelen we een deel van de calorietjes weg langs enkele bezienswaardigheden in het (kleine) stadscentrum. We lopen in de voetsporen van de talrijke beroemdheden die Spa bezochten en ervaren zo de ziel van dit stadje wiens naam in vele talen de generieke term voor ‘kuuroord’ is geworden. Daarna brengt onze bus ons met gids langs een aantal bronnen in de omgeving. Bij een tweetal hiervan stappen we even uit voor een  korte bezichtiging.

Wellicht zien we hierbij de bekende ‘Barisart’-bron. Vroeger werd deze bron “Beau ruisseau de Sart” genoemd, het “mooie beekje te Sart”. Vandaar dat we de bron waar SPA® Intense (vroeger ‘Spa Monopole’) gewonnen wordt vandaag nog steeds “Barisart” noemen.

Als tijd, weer en verkeer ons gunstig gezind zijn lassen we nog een korte pauze in met gelegenheid tot een (vrije) consumptie en toiletbezoek. Het vertrek huiswaarts is voorzien rond 17:30h.

<
>
x