vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Woensdag, 25 juli: Abdij Postel & de Zilverlijn (eigen vervoer)

De diverse gezichten van de Kempen

Datum: 25/07/2018
Uur van samenkomst: 09:30
Plaats: Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, 2400 Mol-Postel
Plaats van bijeenkomst: Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, 2400 Mol-Postel
Prijs leden: € 38, incl. alle bezoeken met gids, kaasproeverij, gebruik van oortjes, de rit met het treintje en de Kempische koffietafel.
Prijs niet-leden: € 40, incl. alle bezoeken met gids, kaasproeverij, gebruik van oortjes, de rit met het treintje en de Kempische koffietafel.
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór 18 juli 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.
Foto zilverlijn: © saskia_vangestel@hotmail.com

Deze uitstap met eigen vervoer of carpooling beginnen we in 'De Stille Kempen' van landbouw en abdijen om te eindigen met de high-tech van de hedendaagse zand- en glasindustrie. We spreken af om 09:30 u. in Gasthof De Beiaard aan de abdij van-Postel. Daar beginnen we deze dag met koffie of thee en een koffiekoek.

We starten met een rondleiding bij de Norbertijnen, een unieke ervaring: acht eeuwen hebben bol gestaan van activiteiten en gebeurtenissen. Ook het hedendaagse leven van de paters blijft boeien. Een bezoek aan de binnenkoer, de Romaanse kerk, de kruidentuin met het pesthuisje, een eigentijdse film van ongeveer 15’ staan garant voor een afwisselende en interessante rondleiding. Een kaasproeverijtje van de Postelse kaas, erkend streekproduct, rondt het geheel mooi af.

Om 12u30: zijn we terug in Gasthof De Beiaard voor de lunch. Deze bestaat uit een Kempische koffietafel: verschillende soorten brood (bruin, wit, rozijnen) met verschillende soorten beleg (Postelse abdijkaas, Ardeense Cobourgh hesp, gekookte ham en zoetigheden, koffie & thee, en een stuk taart).

Voor de Merentocht met de Zilverlijn rijden we in konvooi naar Ecocentrum De Goren, De gids vertelt ons over het graven van de kanalen, de ont­dek­king van het witzand, de toepassingen ervan, het ontstaan van de meren en de herbestemming ervan. Er wordt ook een bezoek gebracht aan Quartz Experience, een interactief museum van Sibelco dat ons alles vertelt over de toepassingen van het Molse witzand.

 

<
>
x