vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

VOLZET - Dinsdag, 28 april: Dagtrip Luik Prinsbisschoppelijk Paleis & Toetanchamon

Herhaling van de uitstap 1/04 wegens enorm succes.

 

 

Datum: 28/04/2020
Plaats: Luik
Plaats van bijeenkomst: Station of ter plaatse, afspraak na inschrijving!
Prijs leden: € 42, incl. alle toegangen, gidsing in het paleis, audiofoon in de tentoonstelling, 2-gangen-lunch (excl. dranken) inbegrepen. Treinticket niet inbegrepen!
Prijs niet-leden: € 45, incl. alle toegangen, gidsing in het paleis, audiofoon in de tentoonstelling, 2-gangen-lunch (excl. dranken) inbegrepen. Treinticket niet inbegrepen!
Thema: Architectuur
Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.
Let op: max. 25 deelnemers / vol = vol!

OPMERKING: vtbKultuur LHE organiseert kort vóór het bezoek (27/03) een lezing over Toetanchamon, zodat u het getoonde beter kunt plaatsen. Deze lezing is gratis voor de deelnemers aan dit bezoek!

Het vroegere prins-bisschoppelijke paleis van Luik, gebouwd in de 16de eeuw biedt vandaag onderdak aan het justitiepaleis en het provinciaal paleis. In 1849 werd een nieuwe westelijke vleugel toegevoegd in neogotische stijl in harmonie met de oudere gebouwen. De eerste binnenkoer is bekend wegens zijn zestig zuilen waarvan de kapitelen versierd zijn met volledig verschillende groteske personages. Waarschijnlijk is hiervoor inspiratie geput uit de ontdekking van de nieuwe wereld en de literatuur van toen (Het narrenschip van Brant of De Lof der Zotheid van Erasmus). Het paleis blijft ook vandaag zonder twijfel een van de fraaiste burgerlijke gebouwen uit de 16de eeuw in Europa. Wij hebben voor u een rondleiding geregeld aan deze vleugel van het provinciaal paleis met zijn decor en zijn salons uit de 18de en de 19de eeuw. Het paleis, met zijn prachtige interieurs, is niet toegankelijk voor het publiek; dit geleid bezoek is dus een buitenkans!

Uiteraard zorgen wij voor een lekkere lunch! (voorgerecht & hoofdgerecht, dranken niet inbegrepen). Na de middag bezoeken wij de prachtige tentoonstelling over Toetanchamon in het futuristische ‘Guillemins’-station. Als u met de trein komt kan u deze verplaatsing maken met het ticket dat u naar Luik bracht!

De erg uitgebreide tentoonstelling vertelt drie verhaallijnen: de loopbaan van Howard Carter met het ontdekken van de tombe, de ontdekkingen in de tombe zelf en, enigszins fragmentair, het leven en de betekenis van de jong gestorven farao. De tentoonstelling bevat originele foto’s van de ontdekking, een 200-tal originele (vooral kleine) voorwerpen uit het graf en replica’s en diorama’s op ware grootte, sommige deels virtueel. De Nederlandstalige audiogidsen vormen een uitstekende begeleiding. De complexe context, zowel ten tijde van Toetanchamon als van Carter, vraagt een woordje uitleg. vtbKultuur LHE organiseert hierover kort vóór het bezoek een lezing zodat u het getoonde beter kunt plaatsen. Deze lezing is gratis voor de deelnemers aan dit bezoek!

<
>
x