Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

AFGELAST - Verborgen, geheimzinnig en gezellig Maastricht

Een daguitstap met eigen vervoer.

Datum: 19/06/2021
Plaats: Maastricht, parkeerinfo volgt.
Adres: Kerkplein 21 B, 3920 Lommel
Plaats van bijeenkomst: Samenkomst te Maastricht, info na inschrijving
Prijs leden: € 38, incl. gebruik oortjes, gidsbeurten, toegangen en lunch
Prijs niet-leden: € 40, incl. gebruik oortjes, gidsbeurten, toegangen en lunch
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór zondag 16 mei  2021 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

We komen samen op een (betalende) parking in de nabijheid van de ‘Sphinx’ en de ‘fronten’.

Om te starten verkennen we het Boschstraat- en Statenkwartier met vele leuke en onbekende plekjes waar in de loop der tijden ambachtslieden, kloosterlingen, bogaarden (mannelijke begijnen) en "frontenbouwers" leefden. We vertrekken vanaf de fronten naar het mooie en totaal nieuwe sfinxcomplex en bezoeken er het grote shoppingcenter Loods 5, de prachtige Tegelpassage en de muziekgieterij. We kuieren langs het Bassin en het begin van de Zuid-Willemsvaart. Onderweg nodigen gezellige pleintjes, oude kerkjes, godshuizen en een Joodse synagoge ons uit tot even verpozen en tot rust komen. Een heerlijke en leerrijke wandeling in een voor velen onbekend en onbemind deel van Maastricht.

We lunchen in een taverne aan het Vrijthof (Dé Place ‘Matuvu’ voor bekende Maastrichtenaren). Het wordt een lekkere broodmaaltijd aangevuld met tomaten-paprikasoep en de gekende ‘oerhollandse’ kroket! Koffie of thee naar wens en één frisdrankje. Extra’s (indien gewenst) regelt u zelf!

Na de lunch wandelen wij naar een beschermd natuurgebied, vlak bij het centrum, een oase van rust en kalmte, gelegen aan Bastion Holsteyn.

Strategische vesting sinds de Romeinen onderging de stad en haar omwalling talrijke ingrepen. Wegens het verbeterde geschut aan het einde van de middeleeuwen diende men steeds nieuwe en aangepaste architectuur toe te passen om het hoofd te bieden aan vijandelijke belagers. Vaak gebeurde dit op advies of in navolging van de Franse vestingbouwer Vauban. In de ‘Lage landen’ waren vooral Simon Stevin en Menno van Coehoorn hiervoor bekend. Bastion Holsteyn (gebouwd in 1688) en Bastion Saxen werden in 1772 onder Kolonel-Ingenieur Carl Diederik du Moulin (vandaar de Linie van du Moulin) gemoderniseerd en aangepast. Sommige delen werden opnieuw verbouwd in 1776.

In 1867 werd de vestingstatus van Maastricht opgeheven. In de aangename omgeving van het Frontenkwartier blijven de aanwezige vestingmuren de stille getuigen van het krijgsgeweld uit een (nog niet zo) ver verleden.

Onze gids, een vrijwilliger van de Stichting Maastricht Vestingstad, wacht ons op aan het bastion en begeleidt ons naar de Caponnière (= een overdekte uitsprong in de droge gracht, voorzien van schietgaten). Binnen krijgen wij een gedegen uitleg alsook de geschiedkundige achtergrond van de vestingwerken. Nadien vervolgen wij ondergronds onze weg in de mijngalerijen die wij twee maal kort zullen verlaten om traject verder te zetten in de droge grachten. We eindigen waar we begonnen waren, overigens vlak bij de parking!

Tijd dus om mee op verkenning te gaan. 19 juni 2021, een dag om met stip te noteren in je agenda.

Belangrijk: Voorzie goed schoeisel en gepaste kledij: in de galerijen kan het licht modderig zijn bij een constante temperatuur van 6°.

<
>
x