vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

AFGELAST - Lezing ‘Van Eyck en De Renaissance’

Ideale voorbereiding voor onze cultuurtrip!

Datum: 09/04/2020
Uur van samenkomst: 19:30
Plaats: Cultuurcentrum Leopoldsburg, Kastanjedreef 1
Prijs leden: € 10, Deelnemers 4-daagse cultuurtrip LHE: € 3 - incl. pauzedrakje
Prijs niet-leden: € 12, incl. pauzedrankje
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Inschrijving: vóór 9 april 2020 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. (afhankelijk van de inschrijvingsmogelijkheden voor de 4-daagse cultuurtrip LHE!)
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Los van alle stijlen en trends oogsten de schilderijen van Jan van Eyck al eeuwenlang bewondering en respect. Dat was in zijn eigen tijd al zo maar ook nu nog! De werken van de Vlaamse Primitieven werden vanaf de vroege 15e eeuw in heel Europa aangekocht en verzameld door een verwend publiek van vorsten en vermogende liefhebbers terwijl stijl en werkwijze naarstig werden bestudeerd en overgenomen door buitenlandse kunstenaars. Zelfs in Italië, het land dat het in die tijd maar wat druk had met wat nu ‘De Renaissance’ heet waren de Vlaamse invloeden niet gering en duidelijk zichtbaar voor wie dat wilde toegeven. Iemand die dit liever anders had gezien was de grote Michelangelo. In een wat zurig commentaar op de Vlaamse schilderkunst doet hij deze af als minderwaardig in vergelijking met de Italiaanse kunst . In deze lezing zullen we horen welke kenmerken Michelangelo de Vlaamse schilderkunst toedichtte en welke criteria hij hanteerde om te komen tot zijn oordeel. Vervolgens zullen wij met een paar van die criteria in gedachten zelf gaan kijken naar het werk van Van Eyck en een paar tijdgenoten om te zien in hoeverre Michelangelo al of niet gelijk had in zijn niet bepaald jubelende oordeel.

Onze spreker, Jan Bustin (1961) studeerde monumentale vormgeving, tekenen, schilderen, grafiek en kunstgeschiedenis aan de ABK Hogeschool Zuyd in Maastricht. Sinds 1988 is hij actief als docent tekenen/schilderen en kunstgeschiedenis. Vanuit een grote belangstelling voor het materiële aspect van kunstobjecten doet hij al vanaf zijn jeugd proefondervindelijk onderzoek naar de materialen, teken- en schildertechnieken van de oude meesters. Met als specialisatie de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven. In dat kader maakt hij reconstructies en verzorgt hij regelmatig  lezingen en seminars over historische teken- en schildertechnieken. Op 9 april zal hij ons de technieken van Van Eyck situeren in het licht van diens tijd. Deze lezing is een ideale voorbereiding voor onze cultuurtrip naar Gent.

<
>
x