vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Umbrië: het maagdelijke zusje van Toscane!

Onze jaarlijkse grote cultuurtrip

Datum: 21/05/2018 tot 28/05/2018
Plaats: B&V Reizen nv, Hechtel
Prijs leden: € 1.490 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: € 240.
Thema: Andere culturen
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Exclusief voor leden
Zoals altijd: all-in, incl. alle maaltijden vanaf lunch op 21/05 tot en met ontbijt op 28/05, met uitzondering van dranken en consumpties in vrije pauzes, gebruik van 'oortjes' gedurende alle bezoeken; over eventuele fooien voor chauffeur(s) en gids(en) beslist u vrij.

Inschrijven bij Rosina Veyfeyken tot woensdag, 31 januari via e-mail rosina@rosina-johan.be of via GSM 0470 205 305.
Betalen van het voorschot (450 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.
Onze partners: White Sun reizen in Lanaken (erkenning a1589) en Caravantours in Rimini.
Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2018 en genieten jullie van de ledenkorting van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

 

Het komt door Paolo. Paolo, de rondborstige wijnboer uit Montefalco die op een degustatie zo enthousiast wist te vertellen over zijn geliefde Umbria, de natuur, de cultuur, de geschiedenis, maar ook de wijnen en de gastronomie, zoveel dat we wel moesten gaan kijken. En Paolo had gelijk. Vandaar.

We proberen voor u een degustatiemenu samen te stellen van het beste wat Umbrië te bieden heeft: we bezoeken de voornaamste historische kunststeden: Perugia, Assisi, Todi en Orvieto en zelfs Siena, net over de grens met Toscane. We maken een boottochtje op het Trasimeense meer naar het gezellige Isola Maggiore tussen Passignano en Castiglione, we bezoeken een wijnboer (Paolo!) en laten ons overdonderen door de grootste kunstmatige waterval ter wereld: de Cascata delle Marmore, in totaal 165 m. hoog, bijna 23 eeuwen geleden aangelegd in opdracht van een Romeinse consul! Uiteraard besteden we ook aandacht aan de Italiaanse keuken, de Umbrische specialiteiten en ook de Umbrische wijnen.

Gezien de relatief grote afstanden hebben we ervoor gekozen om achtereenvolgens in twee hotels te verblijven. We beginnen met een uitstekend stadshotel vlak bij het centrum van Perugia om de laatste drie nachten te genieten van de rust en de gezonde lucht op een zuidwestelijk heuvelflank onder Todi. Echte pareltjes van hotels!

Voor onze vluchten kiezen we voor de zekerheid van lijnvluchten met Brussels Airlines. De hotelinfrastructuur in Umbrië is niet zo uitgebreid als bv. in Toscane. We hebben resoluut gekozen voor kwaliteitshotels met een gunstige ligging zodat u in alle comfort kunt genieten van deze unieke en nog ongerepte streek! Daarnaast: de gidsen in Assisi, Siena, Todi en Orvieto zijn Nederlandstalig. Chiara (Perugia) en Paolo (Montefalco) doen het in het Frans en/of Engels, Maar ze zijn zo expressief dat u ze zeker zult begrijpen. En waar nodig verduidelijken we zelf wel wat! Zie verder voor het volledige programma!chts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2018 en genieten jullie van de ledenkorting van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

Reisprogramma

Maandag, 21 mei 2018

Iets na negen stijgen we op in Zaventem met vlucht SN3139 waarmee we iets na elf aankomen op de Amerigo Vespucci luchthaven te Firenze. Daar worden we opgewacht door onze touringcar die ons naar een typisch restaurantje in de buurt brengt waar we alvast aan de Italiaanse keuken kunnen wennen. Vervolgens brengt de bus ons in de late namiddag naar ons hotel in Perugia: het Sangallo Palace, aan de rand van het centrum. Dit mooie viersterren-hotel ligt vrij laag op de heuvelflank maar is met het centrum verbonden door middel van een reeks openbare roltrappen. Deze tocht, deels door de middeleeuwse gewelven onder het oude Perugia is al een attractie op zich.

Na het inchecken is iedereen vrij om hetzij van zijn kamer te genieten en uit te rusten of om een eerste verkenning van het oude Perugia te doen, indien gewenst samen met Rosina en/of Johan. Diner in het hotel.

Dinsdag, 22 mei 2018

Vandaag bezoeken we de bekendste stad van Umbrië: Assisi. Natuurlijk zal de wereldberoemde dubbelbasiliek van Sint Franciscus niet ontbreken, maar dat is zeker niet de enige bezienswaardigheid in deze stad. Ons traject hier ligt nog niet volledig vast, maar wellicht komen we ook langs de "stal" (nu gebedsruimte) waar Franciscus, door zijn moeder Giovanni genoemd, zou zijn geboren evenals de woning van zijn ouders.

We plannen ook een bezoek aan de kleine maar pittoreske romaanse abdij van Sassovivo, vandaag opnieuw in gebruik door een kleine, vrijwel onbekende kloosterorde. Een uniek pareltje, romantisch gelegen in de bossen van Umbrië!

Voor het diner gaan we op stap in het oude Perugia. Meer kunnen we nog niet onthullen, maar het wordt iets typisch lokaal!

Woensdag, 23 mei

Deze dag trekken we naar Siena voor o. a. een gegidste wandeling door het centrum, enkele bezoeken en wat vrije tijd voor wat slenteren, een terrasje, enkele winkeltjes of een gelato!

's Avonds diner in het hotel.

Donderdag, 24 mei

Vandaag blijven we in Perugia. We nemen de roltrappen naar het centrum en bezoeken, elk op eigen ritme, de Galleria Nazionale dell'Umbria. De duiding bij de talloze tentoongestelde werken is van dien aard dat u ook bij een vrij bezoek niets hoeft te missen en de collectie is dusdanig uitgebreid en gevarieerd dat u er best op eigen ritme en volgens uw eigen belangstelling van kunt genieten.

Voor de lunch wordt het wellicht pizza.

In de namiddag dalen we onder de kundige leiding van dottore Chiara Basta, conservator, af in de "catacomben" onder de kruisgang van de kathedraal. Deze holten tegen de heuvelflank zijn ontstaan door de opeenvolgende reeksen steunberen en gewelven waarmee de Etrusken en de Romeinen het tempelplatform op de heuvel hebben uitgebreid. Deze bouwtechniek is dezelfde als deze waarmee in Rome de Collis Palatinus (Palatijn) ten zuiden van het forum werd uitgebreid om ruimte te creëren voor de paleizen van o. a. Augustus. Dezelfde bouwwijze als Herodes de Grote gebruikte voor de tempelberg te Jeruzalem. We dalen zo'n 14 meter af tot op het oorspronkelijke maaiveld waar we nog een brede Romeinse heirbaan terugvinden, compleet met wielsporen. Daarna bezoeken we met Chiara ook nog de kathedraal en dineren we opnieuw in het stadscentrum. We zorgen wel dat onze bagage klaar is voor de transfer naar Todi.

Vrijdag, 25 mei

Transfer naar Todi. In de voormiddag breng onze bus ons naar de oevers van het mooie en romantische Trasimeense meer. We schepen in voor een boottochtje naar het gezellige Isola Maggiore waar we even van vrije tijd kunnen genieten.

Vervolgens varen we naar Castiglioni di Lago waar we lunchen. In de namiddag brengt de bus ons naar Todi voor een stadswandeling, gevolgd door de check-in in hotel Bramante, rustig gelegen net buiten Todi. Het hotel is befaamd voor zijn keuken, maar volgens iemand op tripadvisor ook voor "een prachtig uitzicht op het bucolische Umbrische landschap.". Ontspannen en genieten!

Zaterdag, 26 mei

Vandaag laten we u niet alleen kennismaken met Paolo, maar ook met een bijzonder fenomeen in het Umbrische landschap, uniek in de wereld zelfs! De voormiddag brengen we door in Montefalco waar Paolo ons zijn wijn- en olijfgaarden laat zien, gelegen op prachtige glooiende 

heuvels, "het balkon van Umbrië", met een uniek uitzicht. Hier groeit de bijzondere Sagrantino-druif en brengen letterlijk eeuwenoude olijfbomen nog steeds de fijnste olie voort! We nemen een kijkje in de kelder met de eiken vaten en genieten daarna van een lunch met streekproducten en een glaasje lokale wijn. Vervolgens gaat het richting Marmore.

In 271 vgt. besliste de Romeinse consul Manius Curius Dentatus een moerassige hoogvlakte droog te leggen door een riviertje erop om te leggen naar een steile marmerklif. Het resultaat was een spectaculaire waterval, 160 m hoog waarvan 80 voor de eerste trap. Zo bleef het ruim 20 eeuwen. Tot men einde negentiende eeuw besliste om de waters af te leiden om elektriciteit te leveren voor een wapenfabriek. De klif stond opnieuw droog. Protest vanuit milieu en toerisme zorgde ervoor dat de waterval nu een aantal uren per dag zijn volle pracht ten toon spreidt. De andere uren draaien de turbines. Iets vóór drie nemen we plaats op een terrasje met zicht op de vrijwel droge klif. Na enkele claxonstoten worden de fototoestellen in aanslag gebracht om het komende spektakel vast te leggen: de hoogste kunstmatige waterval ter wereld! De bus brengt ons ook naar het uitzichtspunt boven aan de waterval!

's Avonds keren we terug naar Montefalco waar de familie van Paolo op ons wacht met een uitgebreid diner met streekproducten, o. a. pasta met truffels (!) en een "mixed grill". Deze maal vergezeld van een topwijn: de Montefalco Sagrantino die aan een opmars begonnen is, nu al tot in New York. U kan wijnen, olijfolie en grappa "Montioni" aankopen, deze worden door onze importeur (Doppio 'L', Korspel) tegen een bescheiden vergoeding naar Limburg gebracht!

Zondag, 27 mei

Stadsbezoek aan Orvieto in het teken van de Etrusken. We bezoeken de unieke Duomo, "Orvieto underground", een prachtig museum met Etruskische grafkunst en een Etruskische necropool (begraafplaats). Ondergronds is er geen enkele gelijkenis met Perugia! In Orvieto betreft het ten tijde van de Etrusken uitgegraven gangen in de heuvel, eerst als steengroeven voor de bouw van de stad. Later dienden ze allerlei andere doelstellingen zoals voorraadkelders, duiventillen, smokkelroutes en zelfs een oliemolen.

Maandag, 28 mei

Na het ontbijt brengt de bus ons terug naar de luchthaven van Firenze. U kunt hier vrij een lunch of een hapje nemen. Rond de middag stijgen we op om in de vroege namiddag op Zaventem te landen. Een flink pak ervaringen en mooie herinneringen rijker!

 

 

 

 

 

<
>
x