Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Uitstap naar Herkenrode en Kortessem: De Kruidentuin en De Wroeter

Eigen vervoer

Datum: 07/09/2017 tot 01/01/1970
Uur: 09:55
Plaats: Abdij Herkenrode
Adres: 4 Herkenrodeabdij, 3511 Hasselt
Plaats van bijeenkomst: Samenkomst aan het poortgebouw van Herkenrode om 09:55 u.
Prijs leden: € 27, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Prijs niet-leden: € 29, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór 31 augustus 2017 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.

Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE.
Inschrijving is pas definitief na betaling.

Op donderdag, 7 september duiken we even in de herkomst van ons gezonde “groenvoer”! We bezoeken de kruidentuin van de abdij van Herkenrode en in de namiddag het dagcentrum “De Wroeter” in Kortessem, waar men in het kader van de sociale economie o. a. groenten kweekt.

We beginnen de dag met een lekkere kop koffie. Een ervaren herborist-kruidengids brengt ons dan in de kruidentuin het boeiende en intrigerende verhaal van kruiden en hun gebruik door de eeuwen heen. De tuin beslaat een oppervlakte van 2 ha en bevat 450 verschillende soorten kruiden en planten waarvan de naam in het Latijn, het Nederlands, het Frans, het Duits en het Engels is aangegeven. Hij bestaat uit twee grote delen: de ’’hortus officinalis’’ en de ’’campus officinalis’’. De hortus officinalis bestaat uit twaalf afzonderlijke tuinkamers. Via openingen in een, met 3.500 haagbeuken overwelfde loofgang van 200 meter wandel je van kamer tot kamer. De stalen leidconstructie is in het voorjaar 2008 aangebracht. De families van geneeskrachtige planten zijn als in een boek over de kamers verdeeld. In de campus officinalis vind je de gebruikstuinen. De planten staan er gegroepeerd volgens gebruik: verfkruiden, groenten, keukenkruiden, ...

We gebruiken de lunch in de refter van “De Wroeter”: soep en hoofdschotel, wat de pot die dag schaft. Dan krijgen we een toelichting over “De Wroeter” en is er een rondleiding door een doelgroep-medewerker langsheen de verschillende projecten. We bezoeken de bakkerij (met onder meer houtoven, maalderij enz.), de keuken, het fruitatelier, de fruittuin, het groenteproject van het arbeidscentrum enz, waarbij er gelegenheid is tot het stellen van vragen.. We sluiten af met een kop koffie met gebak en een optioneel bezoek aan de winkel.

<
>
x