Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

GEANNULEERD WEGENS CORONA VIRUS - Uitstap naar de grensstreek Versnipperd Baarle en het Gevangenismuseum!

Uitstap met eigen vervoer

Datum: 14/03/2020
Plaats: Baarle Hertog & Nassau parkeerinfo volgt!
Plaats van bijeenkomst: Samenkomst te Baarle, locatie volgt!
Prijs leden: € 40, incl. gebruik oortjes, 2 x koffie en lunch (dranken niet inbegr.)
Prijs niet-leden: € 43, incl. gebruik oortjes, 2 x koffie en lunch (dranken niet inbegr.)
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór 7 maart 2020 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of
0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Hoe komt België toch aan die paar vierkante kilometer in Nederland en waarom ruilen we ze niet gewoon voor wat extra territorium dat wél aansluit? Wat is de historiek achter deze unieke situatie die nergens anders ter wereld voorkomt?

Wat waren en zijn de gevolgen van het leven in een Belgische enclave in Nederland en welke eigenaardigheden veroorzaakt zo’n situatie? Rasverteller Filip Van Beurden (die we kennen van ‘de rechters’!) neemt ons mee langs betekenisvolle, markante en eigenaardige plekjes tijdens een wandeling die de geschiedenis van Baarle-Hertog-Nassau schetst!

We komen samen, in een gezellige kroeg voor een lekkere kop koffie of thee waarbij Filip ons een korte inleiding geeft bij het merkwaardige geopolitieke fenomeen dat we gaan bezoeken. We komen hier ’s middags terug voor een stevige rustieke schotel, net zoals de koffie inbegrepen (andere dranken exclusief). Parking letterlijk ‘aan de achterdeur’!

Daarna begeven we ons naar het nabij­gelegen Merksplas, waar we beginnen met koffie en een Klosjaars Kramiekske, een regionaal gebak.

In het Gevangenismuseum, gevestigd in de landloperskapel, vertelt de gids het cultuurhistorisch verhaal van de vagebonden in de landloperskolonies van Merksplas en Wortel, dat onlosmakelijk is verbonden met de context van de armoede en van justitie. De gids vertelt de geschiedenis van “Straffen en misdrijven door de eeuwen heen” van het Belgisch Gevangeniswezen, en van "Het leven zoals het was" van de landlopers, die werden opgesloten toen arm zijn nog een misdrijf was. En al deze verhalen ondersteunen de aanvraag voor erkenning op de Unesco-lijst van werelderfgoed.

<
>
x