Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Opera: Die Entführung aus dem Serail

Wist u dat Wolfgang Amadeus Mozart tijdens zijn kinderjaren enkele weken doorbracht in Brussel? Voldoende aanleiding voor een festival in het teken van dit wonder¬kind.

Datum: 30/06/2019
Uur van samenkomst: 09:15
Plaats: Theater op het Martelarenplein, Brussel, voorafgaandelijk lunch bij 'Chez Léon' om 11:30 u.!
Plaats van bijeenkomst: in het station van Hasselt om 09:15 u. of bij 'Chez Léon'
Prijs leden: € 58, incl. lunch, dranken niet inbegrepen! Treinticket niet inbegrepen
Prijs niet-leden: € 61, incl. lunch, dranken niet inbegrepen! Treinticket niet inbegrepen
Thema: Culinair
Muziek
Type: Evenement

Inschrijving: vóór 24 april 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging van uw inschrijving door overschrijving op rekening
BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Cultuursmakers kocht, in het kader van dit festival, een volledige voorstelling uit van de opera 'Die Entführung aus dem Serail'. Wij reserveerden daarvan een mooi contingent in eerste rang.

Deze opera is geschreven in Wenen, waar Mozart leefde en werkte nadat hij door de aartsbisschop van Salzburg ontslagen was als componist. Hoewel het in die tijd gebruikel­ijk was om opera's in het Italiaans te schrijven, is het libretto van deze opera in het Duits. Het is verder bijzonder dat deze opera zich in een harem in Turkije afspeelt. Bij de eerste uitvoering was keizer Jozef II aanwezig. Na afloop, zo gaat het verhaal (althans, in de film Amadeus wordt dit beeld geschetst), zou de keizer gezegd hebben dat het stuk wel veel noten bevatte, waarop Mozart geantwoord zou hebben dat er precies genoeg noten in zaten. Het werd toch een daverend succes! De opera kwam tot stand een eeuw na het laatste beleg van Wenen door de Turken. Te land waren de Otto­manen versla­gen, maar op zee woedde nog steeds de strijd tegen de Barbarijse piraten. Gijzeling van Europese schepen en hun opvarenden was schering en inslag. Miguel de Cervantes (Don Quichotte) kon ervan mee­spreken. Het was zo erg dat de Amerikaanse president Jefferson in 1803 een oorlogsvloot stuurde. Het einde kwam toen de Engelse en Hollandse marine het laatste piratennest, Algiers, met de daar aanwezige schepen in puin schoten en de Fransen korte tijd later het gebied bezetten.

We gaan met de trein naar Brussel (vertrek Hasselt 09:30 u.). Bij aankomst gaan we lekker lunchen bij Chez Léon: 'écht gegratineerd witloof', konijnenbout met geuze en ijstruffel met Belgische chocolade. Aanpassingen enkel mogelijk op ernstige medische of ethische indicaties. Een korte wandeling brengt ons daarna naar het Martelarenplein, waar we eerst vergast worden op een causerie van musicologe Anne Herman. Daarna genieten we van deze prachtige opera in het kader van de 'Mozartiade'. Vrije terugkeer.

<
>
x