Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Multi-culturele Hapjestocht

Een culinaire reis door Beringen

Datum: 15/06/2019
Uur: 13:50
Plaats: Beringen, Koolmijnlaan 201, links van de hoofdparking (aan vroegere hoofdingang).
Plaats van bijeenkomst: aan B-Mine Mijnmuseum
Prijs leden: € 32, incl. gebruik oortjes
Prijs niet-leden: € 35, incl. gebruik oortjes
Thema: Andere culturen
Culinair
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 31 mei 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.
Let op: max.30 deelnemers!

Beringen-Mijn is een woonkern in Koersel, een deel­gemeente van de Belgische stad Beringen. Beringen-Mijn is ontstaan rond de steenkoolmijn van Beringen en telt tegenwoordig ongeveer 7000 inwoners. Op de plaats waar de mijngebouwen zich bevinden lag vroeger het Koerselse gehucht Kleine Heide. In 1906 werd concessie verleend voor de winning van steenkool, waartoe in 1907 de Société anonyme Charbonnages de Beeringen werd opgericht en met de bouw van de mijnschachten werd begonnen. Aldus ontstond de Steenkoolmijn van Beringen, waar in de hoogtijdagen ruim 6000 mensen werkten. Al deze mensen moesten wonen, waartoe, vanaf 1908, woningcomplexen werden opgetrokken en een fabrieksnederzetting (cité) ontstond. Om mensen te trekken moesten relatief goede voorzieningen worden geboden. De mijn voorzag daarin, zodat de gehele nederzetting vrijwel zelfvoorzienend was. Wél waren de bewoners volledig afhankelijk van de mijn, en als men het werk verloor, moest men verhuizen. Het laatste gebouw dat door de mijn werd opgericht was een kliniek, die in 1958 werd geopend en nu een rust- en verzorgingstehuis is. De meest imposante gebouwen, naast de mijn, zijn de Sint-Theodarduskerk (de zgn. 'mijnkathedraal'), de moskee en het 'Casino', nu Cultureel Centrum.

Door de toevloed van mijnwerkers uit diverse landen, voornamelijk Oost-Europa en het Middelandse Zeegebied is de wijk nu een multiculturele smeltkroes van winkels, eethuizen en culturele centra. Een wandeling erdoor is een virtuele reis door Europa. En nu Cultuursmakers als jaarthema 'smaak' heeft gekozen, is er geen betere manier om dit te verkennen door er een culinaire reis van te maken! We nemen u dan ook graag mee op een 'hapjestocht' doorheen één van de meest boeiende wijken van Limburg. Ideaal om meer te leren over de verschillende landen, eetgewoontes, hoe mensen zich hier gevestigd hebben en welke authentieke tradities zij hier in ere houden. Kortweg een unieke ontmoeting tussen smaak en cultuur!

Elke hapjestocht wordt samengesteld volgens de openingsuren en de beschikbaarheid van het moment. Wat volgt moet u dan ook als een voorbeeld zien, niet als een vaststaand programma!

We beginnen in het mijnmuseum met een stevig 'koolputtersbiertje', want zoals de kompels destijds 'moeten we ertegen kunnen'! De Turken houden het op thee en Turks gebak, de Polen brengen ons in de stemming met lekkere wodka en stevige Poolse worst om onze maag te sterken, en de Italianen gaan voor antipasti en een glas wijn, met een cappucino om af te sluiten.

 

<
>
x