vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Mozart: Die Zauberflöte

Donderdag, 21 maart: Genk – Euroscoop goes Opera

Datum: 21/03/2019
Uur: 19:00
Uur van samenkomst: 18:30
Plaats: Genk
Plaats van bijeenkomst: Euroscoop, Genk
Prijs leden: 16, inclusief welkomstdrankje
Prijs niet-leden: € 16, inclusief welkomstdrankje
Thema: Muziek
Type: Groepsbezoek

Inschrijven: vóór 26 maart. bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305
Betaling: na inschrijving door overschrijving op rek. BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E.

Romantisch én symbolisch meesterwerk van Mozart, gebracht door het Vienna Symphony Orkest en het Prague Philharmonic Koor. De versie die u te zien krijgt is opgenomen op het festival van Bregenz in 2013.

Prins Tamino gaat voor de Koningin van de Nacht op zoek naar haar dochter Pamina, die door de priester Sarastro gevangen wordt gehouden. De Koningin van de Nacht draagt Papageno op om Tamino te vergezellen. Net als Tamino is hij op zoek naar zijn vrouwelijke wederhelft. Van de drie dames krijgen ze een toverfluit (voor Tamino) en een klokkenspel (voor Papageno) mee. Ook zullen drie knapen hen begeleiden op de reis.

Als Pamina gevonden wordt, blijkt Sarastro haar weliswaar gevangen te hebben, maar met als doel om haar te bevrijden uit de macht van haar overheersende moeder. Haar moeder beheerst de krachten van de Nacht, maar daarnaast is ze ook uit op de macht van de zevenvoudige zonnekrans. Sarastro heeft die zevenvoudige zonnekrans geërfd van de man van de Koningin van de Nacht. Nu is hij opperpriester van de Tempel van de Wijsheid. Hij laat Tamino, Papageno en Pamina een aantal zware beproevingen ondergaan. Op deze manier wil hij testen of ze in staat zijn een "inwijding" te doorstaan.

De Koningin van de Nacht probeert eerst nog haar dochter aan te zetten tot moord op Sarastro, maar die doorziet het complot: hij weet alles. De Koningin van de Nacht wordt teruggestuurd naar de Nacht. Papageno faalt bij zijn inwijdingstesten en wordt veroordeeld om eeuwig op aarde te blijven ronddolen; hij vindt echter zijn bruid Papagena en samen blijven ze voortbestaan in hun vele kleine Papagena's en Papageno's. Tamino en Pamina slagen wel voor de testen en worden ingewijd door tezamen door de poorten des doods te gaan. Tamino en Pamina worden voor eeuwig met elkaar verenigd en gaan deel uitmaken van de ingewijden in de tempel der wijsheid: de Zon komt op en het Licht verdrijft de Duisternis.

Die Zauberflöte kent talrijke interpretaties. Het stuk werd gecreëerd ten tijde van de Verlichting. De sporen daarvan zijn duidelijk terug te vinden in bijvoorbeeld de symboliek van het licht.

Het verhaal speelt zich ergens in het Antieke Egypte af. Er zijn speculaties dat de vrijmetselarij de inwijdingsriten uit het oude Egypte kent en praktiseert. Daar zijn echter geen directe bewijzen voor. Toch is er een relatie, maar een dergelijke relatie is bij alle inwijdingsriten in alle culturen en alle tijden te leggen. Het centrale thema bij inwijdingen is het vraagstuk van leven en dood. Te denken valt bijvoorbeeld aan de cultus van Mithras, Mithra en de overeenkomsten met de dood van Jezus en de opstanding van Christus. Het is een vorm van syncretisme. Ieder mens wordt geconfronteerd met een innerlijk gevoel van eeuwigheid en het inzicht dat hij een tijdelijk wezen is. Hoe dan ook, Mozart werd in zijn tijd door veel vrijmetselaren als een verrader van inwijdingsgeheimen weggezet.


Kortom, het werk bulkt van meerlagige symboliek, waaronder vrijmetselaarssymboliek en moralisme. Maar dat kunt u desgewenst op een ander moment doorgronden of zelfs helemaal vergeten. Zak samen met ons gewoon weg in de comfortabele zetels van de Euroscoop en geniet van het romantische verhaal, de prachtige muziek en de spectaculaire enscenering van het festival van Bregenz!

 

<
>
x