Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Meduceum en Speelkaartenmuseum (gegidst!)

Uitstap naar Turnhout (eigen vervoer)

Datum: 24/02/2018 tot 01/01/1970
Uur van samenkomst: 09:25
Plaats: Bistro "Calander"
Adres: Warandestraat 5, 2300 Turnhout
Plaats van bijeenkomst: Samenkomst in bistro "Calander"
Prijs leden: € 31, incl. broodjeslunch, koffie of thee inbegrepen
Prijs niet-leden: € 34, incl. broodjeslunch, koffie of thee inbegrepen.
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Parkeerinfo volgt na inschrijving.
Inschrijving: vóór woensdag, 14 februari 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dat dan graag vermelden.

Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

We beginnen de dag om 09:30 u. met koffie en een koek in bistro "Calander" om daarna, na een korte wandeling af te zakken naar het Meduceum. Het Medisch Educatief Museum of kortweg MEDUCEUM vertelt de rijke geschie­de­nis over de zorg van zieken. Maar ook de hele levensloop en realisaties van Turnhouts ereburger en grootste Belg ooit, na Pater Damiaan, dokter Paul Janssen. We ontdekken in dit museum het belang van deze wereldburger en zijn team in de ontwikkeling op farmaceutisch gebied.

Tijdens de rondleiding komen tal van anekdotes aan bod die een duidelijk beeld schetsen van de enorme vooruitgang die de geneeskunde in de 20e eeuw heeft gemaakt. Iedereen herkent de lokale gezondheidszorg, maar de Turnhoutse pioniers en niet alleen dokter Janssen, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze evolutie.

Vervolgens keren we terug naar "Calander" voor een broodjeslunch met koffie of thee. Daarna wandelen we naar het speelkaartenmuseum.

Niets is hier wat het lijkt. Speelkaarten dienen niet alleen om mee te spelen. In het Museum van de Speelkaart leer je dat ze behalve voor onschuldig vermaak ook eeuwenlang gebruikt werden voor propaganda, satire, kunst, onderwijs, waarzeggerij en reclame. Het museum beschikt over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. De oudste originele stukken dateren van het begin van de 16de eeuw, maar de klemtoon ligt op de industriële periode (18de eeuw tot nu). Dat is de periode waarin de Turnhoutse kaartenmakers furore maakten. Omdat het grootste deel van hun kaartspellen voor export was bestemd, is meteen de hele wereld in het museum aanwezig. Daarnaast heeft het museum veel aandacht voor techniek. Dat kan in een drukkersstad als Turnhout ook niet anders. Het museum bewaart authentieke drukpersen en grafische apparatuur. Het machinepark illustreert de gehele productielijn, van vroeger tot nu, een gigantische 19de-eeuwse stoommachine inbegrepen.

 

<
>
x