vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing ‘Toetanchamon en zijn tijd‘ ...‘De context, de raadsels, …..’

Inleiding tot het bijzonder boeiende bezoek aan de tentoonstelling ‘TOUTANKHAMON’ in Guillemins

Datum: 23/04/2020
Uur: 19:30
Plaats: Leopoldsburg, Buurthuis Heppen, kleine zaal (Heidestraat 65).
Prijs leden: € 9, pauzedrankje inbegrepen! Gratis mits deelname bezoek (zonder pauzedrankje).
Prijs voorverkoop: € 10, pauzedrankje inbegrepen! Gratis mits deelname bezoek (zonder pauzedrankje).
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Inschrijving: tot 23 april 2020 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of
0470 205 305 – Zie ook https://www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel/activiteiten
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Egypte, gedroomd vakantieland voor zonnekloppers, sportduikers en cultuurliefhebbers, helaas vaak ook ‘slecht-nieuws-land’. Maar daarnaast ook bakermat van onze beschaving.

Maar zijn we ons wel bewust van de ‘grandeur’ van het oude Egypte? Vogelvlucht 1.400 km van de Middellandse Zee tot de 4° cataract, nu in Soedan, maar tijdens de hoogtijdagen de zuidgrens met Nubië. Iets verder dan Brussel – Madrid! En dan reikte de invloedssfeer nog ruim 450 km noordwaarts, tot en mét Byblos, nu in Libanon, maar destijds dé Fenicische handelsmetropool van de oudheid. Het Egyptische rijk hield 2.354 jaar stand, vanaf de eenmaking van het ‘Oude Rijk’ in 2686 tot de verovering door Alexander de Grote in 332.

Enkele ‘grote’ namen kennen we zeker: Cheops (van de piramide), Ramses II (van Aboe Simbel) en Toetachamon, maar die laatste enkel van zijn graf. Maar 13 eeuwen scheiden Cheops van Ramses! In diens tijd was de ‘grote piramide’ dus al ouder dan de dom van Aken nú. Hoe begrijpen we dan de ongelooflijke hoeveelheid grafgiften van een jonggestorven, vrijwel betekenisloze farao, haastig begraven in een inderhaast ingericht noodgraf, en dat tijdens een uiterst korte periode van complete chaos (de ‘Amarna-periode’), midden in de hoogtijdagen van het ‘Nieuwe rijk’?

Veel raadsels zijn nog onopgehelderd, maar de geschiedenis van de 18° dynastie maakt een-en-ander duidelijker. We beginnen het verhaal bij Hatsjepsoet, bekend als de vrouwelijke farao die Egypte tot bloei bracht met haar handelsexpeditie(s) naar ‘het land van Poent’ en van haar dodentempel in Deir-el-Bahari. Maar zij zaaide ook de kiemen van een vete die 110 jaar later zal uitbarsten onder Amenhotep IV (Echnaton), vader van Toetanchamon. En dan is er ook nog de systematische incest in de Thebaanse prinsenfamilie! Aan de hand hiervan proberen we inzicht te krijgen in de oorzaken van de chaos, in het merkwaardige uiterlijk van Echnaton (foto) en in de wellicht zwakke gezondheid van Toetanchamon. Verder is er ook nog de vraag welke koningin-weduwe de merkwaardige brief – een huwelijksaanzoek – stuurde aan Suppiluliuma I, koning van de Hettieten, met alle rampzalige gevolgen van  dien.


Zoals nog steeds gebruikelijk in Egypte: zodra de chaos te groot wordt en de politici ‘het té bruin bakken’ nemen de generaals het heft in handen. Amper 15 jaar later zal een nieuwe dynastie, de Ramessiden, Egypte opnieuw de status van wereldmacht geven.

Natuurlijk besteden we aandacht aan de carrière van Howard Carter, de grafisch tekenaar die het tot erkend en gewaardeerd archeoloog schopte, vervolgens zijn rechtvaardigheids­gevoel voorrang gaf op zijn carrièremogeljikheden om uiteindelijk opgepikt te worden door een steenrijke Engelse lord die om gezondheidsredenen in Egypte verbleef  en daar op zoek was naar een leuke hobby. Natuurlijk vertellen we u hoe ze, in een al even chaotisch Egypte, op het nippertje, helemaal aan het einde van de concessie, samen dé ontdekking van de eeuw deden.

En het verhaal is uiteraard niet compleet zonder ‘de vloek van de mummie’ waar overigens Carter geen last van had en zonder de internet-nonsens die circuleren in o. a. kringen die alle positieve elementen aan Afrika en/of de Afrikanen toeschrijven. Het wiel, het water, het gesneden brood en het monotheïsme zijn daar bij. Daar leert u dat Echnaton helemaal niet gestorven is maar zijn naam heeft veranderd in Mozes en vrolijk naar de Levant (Israël) is vertrokken, mét de Aton-aanhangers in zijn kielzog!

Deze lezing is gratis voor de deelnemers aan één van onze bezoeken aan deze prachtige tentoonstelling, zij betalen enkel het pauzedrankje. Spreker is Johan Torfs.

 

<
>
x