Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing ‘Toetanchamon en zijn tijd‘ ‘De context, de raadsels, …..’

De context en de voorgeschiedenis van de bijzonder boeiende tentoonstelling ‘TOUTANKHAMON’ in Guillemins

Datum: 03/09/2020
Uur: 19:30
Plaats: Leopoldsburg, Buurthuis Heppen, grote zaal (Heidestraat 65).
Adres: Heidestraat 65 65, 3970 Leopoldsburg / Heppen
Prijs leden: € 8, drankje inbegrepen! Gratis bij aanschaf ticket tentoonstelling via LHE (drankje aan kostprijs, gepast betalen a. u. b!).
Prijs niet-leden: € 9, drankje inbegrepen! Gratis bij aanschaf ticket tentoonstelling via LHE (drankje aan kostprijs, gepast betalen a. u. b!).
Thema: Andere culturen
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Inschrijving: vóór zondag, 30 augustus 2020 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of  0470 205 305 
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling
Corona-contactpersoon: Rosina Veyfeyken, tel. 0470 205 305

Corona-veiligheid: inschrijven verplicht!
In overeenstemming met de meest recente coronagids voor cultuurbeleving.
Deelnemers krijgen vooraf gedetailleerde briefing.

Egypte, gedroomd vakantieland voor zonnekloppers, sportduikers en cultuurliefhebbers, helaas vaak ook ‘slecht-nieuws-land’. Maar daarnaast ook bakermat van onze beschaving. 

Maar zijn we ons wel bewust van de ‘grandeur’ van het oude Egypte? Vogelvlucht 1.400 km van de Middellandse Zee tot de 4° cataract, nu in Soedan, maar tijdens de hoogtijdagen de zuidgrens met Nubië. Iets verder dan Brussel – Madrid! En dan reikte de invloedssfeer nog ruim 450 km noordwaarts, tot en mét Byblos, nu in Libanon, maar destijds dé Fenicische handelsmetropool van de oudheid. Het Egyptische rijk hield 2.354 jaar stand, vanaf de eenmaking van het ‘Oude Rijk’ in 2686 tot de verovering door Alexander de Grote in 332.

Enkele ‘grote’ namen kennen we zeker: Cheops (van de piramide), Ramses II (van Aboe Simbel) en Toetachamon, maar die laatste enkel van zijn graf. Maar 13 eeuwen scheiden Cheops van Ramses! In diens tijd was de ‘grote piramide’ dus al ouder dan de dom van Aken nú. Hoe begrijpen we dan de ongelooflijke hoeveelheid grafgiften van een jonggestorven, vrijwel betekenisloze farao, haastig begraven in een inderhaast ingericht noodgraf, en dat tijdens een uiterst korte periode van complete chaos (de ‘Amarna-periode’), midden in de hoogtijdagen van het ‘Nieuwe rijk’?

Veel raadsels zijn nog onopgehelderd, maar de geschiedenis van de 18° dynastie maakt een-en-ander duidelijker. We beginnen het verhaal bij Hatsjepsoet, bekend als de vrouwelijke farao die Egypte tot bloei bracht met haar handelsexpeditie(s) naar ‘het land van Poent’ en van haar dodentempel in Deir-el-Bahari. Maar zij zaaide ook de kiemen van een vete die 110 jaar later zal uitbarsten onder Amenhotep IV (Echnaton), vader van Toetanchamon. En dan is er ook nog de systematische incest in de Thebaanse prinsenfamilie! Aan de hand hiervan proberen we inzicht te krijgen in de oorzaken van de chaos, het merkwaardige uiterlijk van Echnaton (foto) en de wellicht zwakke gezondheid van Toetanchamon. Verder is er ook nog de vraag welke koningin-weduwe de merkwaardige brief – een huwelijksaanzoek – stuurde aan Suppiluliuma I, koning van de Hettieten, met alle rampzalige gevolgen van dien.

Zoals nog steeds gebruikelijk in Egypte: zodra de chaos te groot wordt en de politici ‘het té bruin bakken’ nemen de generaals het heft in handen. Amper 15 jaar later zal een nieuwe dynastie, de Ramessiden, Egypte opnieuw de status van wereldmacht geven.

Natuurlijk besteden we aandacht aan de carrière van Howard Carter, de grafisch tekenaar die het tot erkend en gewaardeerd archeoloog schopte, vervolgens zijn rechtvaardigheids­gevoel voorrang gaf op zijn carrièremogelijkheden om uiteindelijk opgepikt te worden door een steenrijke Engelse lord die om gezondheidsredenen in Egypte verbleef  en daar op zoek was naar een leuke hobby. Natuurlijk vertellen we u hoe ze, in een al even chaotisch Egypte, op het nippertje, helemaal aan het einde van de concessie, samen dé ontdekking van de eeuw deden.

En het verhaal is uiteraard niet compleet zonder ‘de vloek van de mummie’, waar overigens Carter zelf geen last van had, en zonder de internet-nonsens die er circuleren in o. a. kringen die alle positieve vindingen aan Afrika en/of de Afrikanen toeschrijven. Het wiel, het water, het gesneden brood en het monotheïsme zijn daar bij. Daar leert u dat Echnaton helemaal niet gestorven is maar zijn naam heeft veranderd in Mozes en vrolijk naar de Levant (Israël) is vertrokken, mét de Aton-aanhangers in zijn kielzog!

Deze lezing krijgt u gratis mits aankoop via LHE van een ticket voor deze prachtige tentoonstelling, zij betalen enkel hun drankje. Spreker is Johan Torfs

<
>
x