Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing: Schatjes van ratjes!

Ongeveer 108.000 landmijnen en andere explosieven gevonden, ruim 2.500 ha landbouwgrond opnieuw bruikbaar gemaakt en ruim 950.000 mensen bevrijd van de dreiging van landmijnen. Je zou ze voor minder knuffelen, de Apopo – HeroRats!

Datum: 29/10/2019
Uur: 19:30
Plaats: CC Leopoldsburg, Zaal 1
Prijs leden: € 10, inclusief pauzedrankje. Een deel hiervan gaat naar de ratjes!
Prijs niet-leden: € 12, inclusief pauzedrankje. Een deel hiervan gaat naar de ratjes!
Thema: Natuur
Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing

Inschrijven: vóór 25 oktober bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305
Betaling: na inschrijving door overschrijving op rek. BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers L/H-E.

 

Hier ten onrechte weinig bekend, maar toch een Vlaams / Belgisch initiatief, zelfs een 'Aantwaaarps': meer dan twintig jaar geleden opgestart door twee Antwerpse studievrienden: Bart Weetjens en Christophe Cox.

Ze kwamen op het ongeloof­lijke idee ratten (Afrikaanse buidel­ratten) te trainen om landmijnen op te sporen. Hun reukorgaan is even goed als dat van een hond. De dieren ruiken de chemische samenstelling van TNT en ze negeren het metaal, zodat ze veel sneller te werk kunnen gaan dan de metaaldetectors. Bovendien zijn ze te licht om de mijn te laten ontploffen. Een antipersoonsmijn ontploft vanaf ongeveer 5 kg en is dus heel gevaarlijk voor kinderen en volwassenen. Ook grote honden lopen gevaar, wat mede de keuze voor een rat verklaart.

Op die manier voorkomen ze dat landbouwers of spelende kinderen ledematen of zelfs hun leven verliezen zoals helaas nog altijd gebeurt in gebieden die onder (burger)oorlog geleden hebben, zoals Angola, Cambodja, Zimbabwe, Mozambique, Columbia, Vietnam, Lao PDR, Thailand. Bij de laatste 5 staat er op de website het verheugende: Task closed. De resultaten kent u ondertussen!

Maar ze kunnen méér: intussen besliste Apopo ook de strijd aan te gaan tegen TBC.

10,4 miljoen mensen raken elk jaar besmet met TBC, 3 miljoen krijgen geen diagnose  en 1,8 miljoen mensen sterven aan de ziekte.

Zie je de vicieuze cirkel in ontwikkelingslanden al voor je?! Een kostwinner krijgt TBC, dat wordt niet snel genoeg opgespoord, de ouder overlijdt, de armoede in het gezin is alarmerend, kinderen kunnen niet meer naar school, ze wonen dicht op elkaar, van hygiëne is niet veel sprake, ze besmetten elkaar en de cirkel is rond.

De opgeleide ratten detecteren TBC enorm veel sneller dan de klassieke test (15 minuten tegen 4 dagen) en bovendien vinden ze er tot 40% méér. Het vergt maanden training, maar een goede rat kan aan een petrischaaltje in 2 of 3 seconden ruiken of er besmetting is of niet. Klinkt dat straf? Wel, Antwerpse WaterWerken heeft een tijdlang forellen gebruikt om toxines in de drinkwateraanvoer op te sporen. Die reageerden lang vóór de beste sensoren. En onze ratten haalden al bijna.15.000 extra gevallen uit ruim 530.000 stalen!

En men onderzoekt nu of men de beestjes ook kan laten speuren naar kanker en zelfs naar smokkel van beschermde fauna en flora! Wondere schatjes, die ratjes!

Op dinsdag, 29 oktober komt Esther Haalboom, executive secretary van Apopo Belgium ons haarfijn uitleggen hoe de vork aan de steel zit! Ze brengt uiteraard het nodige beeldmateriaal mee, maar (helaas of gelukkig?) geen ratjes. Die houden nl. niet van ons klimaat!

 

Kom en verbaas u over deze nuttige beestjes!

<
>
x