vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing over Congo, door Peter Verlinden – org. DF

Het gaat slecht met Congo.

Datum: 31/01/2019
Uur: 19:30
Plaats: Parochiecentrum, Priester Poppelaan 1, 3970 Leopoldsburg
Prijs leden: € 2
Prijs niet-leden: € 2
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Inschrijving: vóór maandag, 28 januari 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: ter plaatse.

Het gaat slecht met Congo. Momenteel zijn er in het Afrikaanse land 1,7 miljoen mensen op de vlucht. Honderdduizenden kinderen hebben honger en het stikt er van de conflicten. Allemaal met één overkoepelende oorzaak: het wanbeleid van president Joseph Kabila. Of eigenlijk het ontbreken van zijn beleid. Hij is al een jaar illegaal aan de macht en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.

Dat is eeuwig zonde, want volgens correspondent Koert Lindijer heeft Congo de potentie om het rijkste land van Afrika te zijn. "In de bodem zitten ontelbare grondstoffen als goud, diamant, olie en uranium", zegt hij. "Daarnaast is de grond zo vruchtbaar als maar kan. Ik kan hier een kersenpit uitspugen, dan staat er morgen bij wijze van spreken een hele boom."

Maar wat is er precies aan de hand in Congo? En wat kan het land wél bieden? Wie zou ons dat beter kunnen vertellen dan journalist, schrijver, …. en Congo­kenner bij uitstek, Peter Verlinden. Op uitnodiging van onze vrienden van het Davidsfonds Leopoldsburg gaan we op 31 januari luisteren naar zijn lezing “CONGO, het rijkste land ter wereld”, over de ondergrondse en ook bovengrondse rijkdommen van Congo, maar ook de oorlog (die zijn echtgenote – letterlijk – 'aan den lijve' heeft ondervonden) van de afgelopen ruim twintig jaar in en om (Oost)Congo, de oorzaken, de gevolgen, vanuit het perspectief van de verschillende betrokken groepen (mijnbouwers, rebellen, leger, overheidsambtenaren, vluchtelingen, bevolking). De lezing wordt telkens weer aangepast aan de jongste actualiteit uit de regio, de aanslepende politieke crisis, de onderdrukking van de vrije stemmen, de economische rampspoed en de rol van de buitenlandse mogendheden bij dit alles (o.m. China, maar ook Europa/België), enz....

Na het bezoek aan het Afrikamuseum is deze lezing de kers op de taart!

Prima aanvulling op het bezoek aan Tervuren!!

<
>
x