Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing ‘Limburgse Romantiek’ door dr. Jan Vaes

Een aanrader !

Datum: 21/05/2021
Uur: 19:30
Plaats: Gezellig bij u thuis.
Adres: Kerkplein 21 B, 3920 Lommel
Prijs leden: € 6, pauzedrankje in zelfbediening uit eigen keuken!
Prijs niet-leden: € 8, pauzedrankje in zelfbediening uit eigen keuken!
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Inschrijving: (verplicht!) vóór woensdag, 19 mei 2021 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Uw inschrijving is pas definitief na betaling!
Betaling: door storting op rekeningnummer BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE

Op vrijdag, 21 mei brengen we u terug naar een periode in kunst en cultuur die ons allen aanspreekt: de romantiek. Onze gids is dr. Jan Vaes, historicus en kunsthistoricus. De romantiek was steeds historisch gekleurd en had een ongekende belangstelling voor het verleden. Dat uitte zich onder meer in een reeks neostijlen, waarvan de neogotiek wel de meest populaire was. Uitgerekend in deze stijl werkten een aantal Limburgse pioniers, zoals Godfried Guffens en Louis Hendrix. Over beide in hun tijd zeer geroemde schilders schreef onze spreker twee wetenschappelijke studies. Deze schilders hebben de Engelse neogotiek, de kunst van de Duitse Nazareners en een revival van de Vlaamse Primitieven tot een synthese gebracht, die school maakte.

Louis Hendrix (1827-88) uit Peer  kennen we vooral van zijn geschilderde kruisweg op doek gekleefd op koperplaat (1858-68) in de Sint-Trudokerk te Eksel, de eerste volledige kruisweg die de schilder vervaardigde, vooral betaald door schenkingen van parochianen (1858-69), later gezet in nieuwe, eikenhouten omlijstingen.);

Godfried Guffens werd geboren in Hasselt in het huis ‘Die Trauwe’ in 1823. Hij leerde er tekenen en schilderen. Samen met Jan Swerts specialiseerde hij zich in godsdienstige schilderkunst. Zo maakten ze onder meer samen muur-schilderingen in de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in Sint-Niklaas en de Sint-Joriskerk in Antwerpen. Hun laatste werk samen was de schepenzaal in Kortrijk. Daarna verhuisde Swerts naar Praag. Guffens stelde zijn werk tentoon in binnen- en buitenland. Hij is voornamelijk bekend voor zijn monumentale, religieuze en historische werken, o. a. te zien in de raadzaal van het Hasselts stadhuis. Hij was ook een portrettist, vooral in opdracht van de gegoede burgers. Werken van hem zijn te zien in Lanaken, Antwerpen, Sint-Niklaas en ook in de Sint-Quintinuskathedraal. 

Guffens stierf in Schaarbeek in 1901. In 1903 werd in Hasselt een straat naar hem genoemd, namelijk de Guffenslaan.

<
>
x