Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing De Duitse Orde & Alden Biesen

Dirk Vandeweerdt linkt het ontstaan en de geschiedenis van Alden Biesen aan de opkomst en bloei van de Duitse Orde, waarvan er naast Alden Biesen nog heel wat andere onroe-rende, roerende en levende uitvloeisels voortbestaan.

Datum: 19/04/2018 tot 01/01/1970
Uur: 19:30
Plaats: Cultureel Centrum Leopoldsburg, zaal 2
Adres: Kastanjedreef 1, 3970 Leopoldsburg
Prijs leden: € 6
Prijs niet-leden: € 8
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Inschrijven: vóór 19 april 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305
Betaling: na inschrijving door overschrijving op rekening
BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers L-H-E. of ter plaatse

Dat levert inzichten en gedenkwaardigheden op die we uit onze “Vlaamse” of Belgische geschiedenis niet of nauwelijks ken­nen. De Duitse Orde was een geestelijke ridderorde, ontstaan in 1189, en ze bestaat nog steeds, zij het dat haar politieke macht erg geslonken is. Wie na het bijwonen van deze lezing Alden Biesen bezoekt zal meer zien dan er te zien valt.

De “balije” Alden Biesen had heel wat bezittingen in en buiten het gebied van het huidige Limburg. De belangrijkste bezittingen waren de 12 commanderijen (bv. in Ordingen, Gruitrode en St.-Pieters-Voeren). Daarnaast had de Duitse Orde bezittingen in Diepenbeek, Beverst, Diest, St.-Truiden, Tongeren, Luik enz. Die bestonden uit: burchten, kastelen, refugiehuizen, hoeven, brouwerijen, landerijen, visvijvers... Dat bracht heel wat economische, militaire en geestelijke activiteit mee en een wissel­werking met het plaatselijke sociale, economische, politieke, religieuze en culturele leven.

Dirk Vandeweerdt is architect-deskundige met ervaring in de staatopname van onroerend erfgoed.

Hij gaf les aan de Provinciale Leergangen van het Bouwbedrijf te Hasselt en publiceerde over kunstgeschiedenis in deel 2 van Culturele geschiedenis van Vlaanderen, Deel 6, 1983, Uitg. Baart, Deurne. De laatste jaren verdiepte hij zich in de geschiedenis van Alden Biesen en gaat daarin heel breed.

Een bijzonder boeiende aanvulling bij de eerdere activiteiten over De Tempelier.

 

<
>
x