vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Lezing: de diefstal van 'De Rechtvaardige Rechters'

Donderdag, 11 april – Hechtel (OC De Schans)

Datum: 11/04/2019
Uur: 19:30
Plaats: OC De Schans, Rode Kruisplein 10, 3940 Hechtel-Eksel
Prijs leden: € 10, pauzedrankje en 'aandenken' inbegrepen
Prijs niet-leden: € 12, pauzedrankje en 'aandenken' inbegrepen
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Inschrijving: vóór maandag, 1 april 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Doet de datum van 11 april 1934 een belletje rinkelen? Wellicht niet! Nochtans is het een memorabele datum waarover nog regelmatig artikels verschijnen in de media! Die ochtend werd immers 'De Stoutmoedige Diefte' van twee panelen van het Lam Gods vastgesteld. 'De Rechtvaardige Rechters' (recto) en de grisaille 'Johannes de Doper' (verso) waren gestolen uit de Vijd-kapel van de Sint-Baafs­kathedraal. 'Johannes' werd korte tijd later anoniem terug­bezorgd om de eisen van de 'ontvoerder' kracht bij te zetten. Over de teruggave van 'De Rechters' werd intens onder­handeld, maar zonder resultaat. De vermoedelijke dief, A. Goedertier nam in november '34 het geheim mee in zijn graf.

Sindsdien zijn de speculaties legio; zelfs een wichelroedeloper, de koninklijke crypte van Laken en Rennes-le-Chateau (Da Vinci Code) werden erbij gesleurd! Maar wij hebben de juiste contacten! Filip Van Beurden heeft zich met ware sceptische hardnekkigheid in het dossier vastgebeten en het van A tot Z uitgeplozen. Kent Filip het geheim? Kom zeker op 11 april luisteren en u verneemt er het fijne van!

De lezing bestaat uit twee delen: in het eerste deel neemt Filip ons mee op een boeiende reis doorheen de geschiedenis en de kunsthistorische waarde van het Lam Gods. In het tweede komen alle mogelijke invalshoeken en gangbare verhalen van de verdwijning van “De Rechtvaardige Rechters” aan bod.

Niet te missen!!

<
>
x