vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Knipoogdag 2018!

Op zondag 25 maart in Genk!

Datum: 25/03/2018 tot 01/01/1970
Uur van samenkomst: 09:50
Plaats: Genk, diverse locaties, zie tekst.
Plaats van bijeenkomst: Aan het Thor Park
Prijs leden: € 35, incl. lunch en alle bezoeken.
Prijs niet-leden: € 41, incl. lunch en alle bezoeken.
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Muziek
Wetenschap en techniek
Type: Evenement

Inschrijving: vóór woensdag, 14 februari 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.

Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

 

Het laatste weekend van maart: de jaarlijkse Knipoogdag is er weer!
Wegens in onze achtertuin: eigen vervoer of carpooling! 

Voormiddagprogramma

We spreken af om 09:50 u. voor een bezoek aan het hoofdgebouw Thor Central, gelegen aan het Thor Park langs de André Dumontlaan.

Altijd al willen weten hoe je energie uit steenkool haalt? Of waarom de mijnwerkers in Waterschei melk moesten drinken als ze uit de grond kwamen? Tijdens de interactieve ‘Energytour’ in het hoofdgebouw kom je het allemaal te weten. De gids combineert straffe mijnanekdotes met boeiende weetjes over energie.

Daarna begeven we ons naar de parking van C-Mine, gelegen aan de Wildekastanjelaan en verzamelen aan de ertegenover gelegen Aldi. Vandaar is het nog geen 200 m naar één van de bruisende multiculturele hot-spots van Genk: de befaamde Vennestraat! Voor de afwisseling doen we ons daar te goed aan een typisch Belgisch menu in één van de tempels van de typische Vlaamse "zondagse" keuken: restaurant "'t Konijntje".

Daana begeven we ons naar C-mine waar we vrij deel kunnen nemen aan het namiddagprogramma. U krijgt daarbij van ons wel enkele suggesties!

Namiddagprogramma

Het Genkse mijnerfgoed imponeert. C-mine op de oude mijnsite van Winterslag is de uitvalsbasis van onze KnipoogDag. De C staat voor creativiteit en combineert prachtig industrieel erfgoed met hedendaagse, artistieke bedrijvigheid. Verken het Energiebebouw dat plaats biedt aan het cultuurcentrum en designcentrum. Daal af in het ondergrondse belevingsparcours C-mine expeditie. Hier wandel je door oude tunnels en langs nieuwe uitdagende installaties tot op de top van de schachtbok. Het voormalige metaalmagazijn is dan weer het werkterrein van Studio Pieter Stockmans, de internationaal gerenommeerde keramist. Op C-mine kom je ogen te kort! Rond de mijn van Winterslag vind je een multiculturele wereld. In de Vennestraat smelten Italië, Turkije en Griekenland samen tot één zuiderse proeftuin. Je kan er verre specialiteiten ontdekken in de vele kruidenierszaakjes. 

Een pendelbus brengt je vanuit C-mine heen en terug naar het stadscentrum van Genk. Hier kom je in verwondering voor de hedendaagse architectuur van de bibliotheek of het Botta-gebouw. In de villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning van Emile Van Doren, vind je dan weer een verrassende collectie van landschapsschilderijen en tekeningen vanuit het begin van de 20ste eeuw.

Tijdens de KnipoogDag duik je volledig in het mijnverleden en ontdek je hoe de industrie van toen de inspiratiebron vormt voor hedendaags design, kunst, creativiteit en innovatie. Verrassende concerten en boeiende gidsen kruiden je ontdekkingstocht.

Afsluiter

Op het C-mine plein sluiten we de KnipoogDag af met muzikale animatie. Op deze plek vind je ook het Labyrint, een imposante stalen installatie van het kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.

Foto's  © Stad Genk 

 

 

<
>
x