vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Holland: De Gouden Eeuw en de Vlamingen!

Vierdaagse all-in afdelingstrip van donderdag, 18 tot zondag, 21 oktober 2018

Datum: 18/10/2018 tot 21/10/2018
Plaats: OC De Schans
Adres: Rode Kruisplein 10, 3940 Hechtel-Eksel
Plaats van bijeenkomst: OC De Schans
Prijs leden: € 600
Thema: Andere culturen
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

VOLZET

Deelname: € 600 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: € 135 / exclusief voor leden.
Zoals altijd: all-in, met uitzondering van dranken en consumpties in vrije pauzes.

Betalen van het voorschot (200 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.
Onze partner: Kroon reizen, vergunning A4603 & A5813
Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts
10 is uw hele gezin lid tot einde 2018 en genieten zij van de ledenprijs van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

Tijdens een bezoek aan de regio Delft / Haarlem begin 2017 zagen we een vooraankondiging van de tentoonstelling 'Frans Hals en de Modernen', die in oktober 2018 zou openen in het Frans Hals museum en een aantal meesterstukken bijeen zou brengen. Frans Hals is één van de vele Vlamingen die na de val van Antwerpen in Holland terecht gekomen zijn en daar mede hun stempel gedrukt hebben op de Hollandse 'Gouden Eeuw'. Tevens zou het vtbKultuur-jaarthema voor 2018 'Vlaamse Meesters' worden. De puzzelstukjes begonnen in elkaar te vallen. Delft leek ons een leuke uitvalsbasis, en we vonden daar snel een aantrekkelijk, goedgelegen hotel. De terugreis: Holland zonder kaas kan niet, en kaas, dat is toch Gouda, niet soms? Voor de heenreis kregen we een leuke tip: Hellevoetsluis. Een tip die ons meteen over de Delta zou voeren, ook al een attractie op zich. En toen was de puzzel gelegd; we denken dat het resultaat mag gezien worden!

Ons hotel: We logeren drie nachten in het 4*-Hampshire hotel Delft Centre. Op donderdag en vrijdag maken we gebruik van het drie-gangen menu voor halfpension. Het hotel ligt aan de rand van het historisch centrum, heeft een eigen busparking en ligt op amper 600 m van de markt waarrond zich de meeste bezienswaardigheden bevinden. Het hotel is ingericht met muziek als thema. Het heeft een Booking.com-notering van 8,4 en een Tripadvisor notering van 4 (uitstekend en zeer goed samen 88 %).

Algemeen: Dit is een all-in reis, de prijs omvat het volgende: bus, fooi chauffeur, het verblijf in het hotel, taksen, alle vermelde toegangen en gidsbeurten en alle maaltijden vanaf het middagmaal op donderdag tot en met het middagmaal op zondag. Niet inbegrepen zijn: alle dranken (behalve waar anders vermeld), vrije pauzes, persoonlijke uitgaven en verzekeringen. We beschikken ook gedurende de volledige reis over (onze eigen!) “oortjes”.

Reisprogramma

Donderdag, 18 oktober

We vertrekken vanaf onze vaste opstappunten, met daarnaast de mogelijkheid (voor wie wil) de auto achter te laten op de veilige parking van het busbedrijf in Zwartberg. Onderweg nemen we allicht een vrije pauze omwille van de rij-, en rusttijden. Als het verkeer ons geen parten speelt rijden we via de Volkerak-sluizen, één van de sleutels van het Deltaplan.  Uiteraard zorgen we voor een woordje uitleg bij de problematiek van de Delta en de Maas- en Rijnafvoer.

Rond 11 uur bereiken we Hellevoetsluis waar we (met gids) het droogdok Jan Blanken bezoeken, destijds (+ 1800) een wonder van moderne techniek met één van de allereerste stoommachines van Nederland. Het is vandaag terug in gebruik, maar vooral voor plezier- en historische vaartuigen. Vlak bij het dok liggen enkele merkwaardige schepen gemeerd: het lichtschip 'Noord-Hinder' en het pantserschip 'Buffel'. Dat laatste heeft een totaal onopvallende loopbaan bij de Koninklijke Marine achter de rug, maar omdat het zo typisch is voor een bijzonder merkwaardige periode in de scheepsbouw krijgt u een woordje uitleg vanop de kade.

Onze lunch in het "De Ruyterhuys" (naar de beroemde admiraal) is een broodjeslunch met soep, een kroket, belegde broodjes en koffie of thee (inbegrepen).

In de namiddag bezoeken we in Delft het Vermeer-centrum: het is gevestigd op de historische locatie van het voormalige St. Lucasgilde, waar Vermeer jarenlang hoofdman van de schilders was. Dit centrum toont het volledige werk van Vermeer, maar dan wel in reproductie, en daarnaast boeiende informatie over zijn leven en zijn werkwijze. Maar ook, verrassend genoeg, over de liefdessymbolen in zijn schilderijen!

Afhankelijk van het verkeer en ons uur van aankomst in Delft zullen we vóór of na het bezoek aan Vermeer-centrum inchecken.

's Avonds wacht ons in het hotel een 3-gangen-diner.

Vrijdag, 19 oktober

Deze dag blijven we in Delft. En we beginnen met het beroemdste Delftse exportproduct: "Royal Delft Blue"! Na het ontbijt brengt de bus ons naar "De Porceleyne Fles", de beroemde fabriek van Delfts Blauw. De fabriek verkreeg extra beroemdheid doordat het echtpaar Kröller – Müller de centrale leefruimtes van hun landhuis "Jachtslot Sint-Hubertus" op de Veluwe volledig liet bekleden met door "De Porceleyne Fles" op maat gemaakte tegels volgens ontwerp van de beroemde architect Berlage. We krijgen het productieproces te zien en het fabrieksmuseum. Na het bezoek brengt een rondvaartboot ons via een grachtentocht naar de 'Kolk' (een oude haven), vanwaar we naar onze lunchafspraak wandelen.

In het 'Karrewiel' wacht ons een heerlijke koffietafel met soep, diverse broodjes met beleg, koffie, thee, melk en karnemelk

Hierna brengt de paardentram ons naar het startpunt van ons namiddagbezoek. We bezoeken de oude kerk, de nieuwe kerk en de oude stadsgevangenis. Onderweg houden we halt in 'Het Boterhuis' voor een vrije koffiepauze.

Een wandelingetje van ongeveer een kwartiertje brengt ons terug naar ons hotel.  Naar keuze kunnen we deze verlengen met wat shoppen of sight-seeing en/of genieten van wat vrije tijd in ons hotel. 

's Avonds 3-gangen-diner in het hotel. Tevens bieden we u gelegenheid om een (eigen) presentatie te volgen over de geschiedenis en de techniek van de Hollandse bemalingen.

Zaterdag, 20 oktober

Vrijdag is Haarlem aan de beurt. De bus zet ons af vlak bij het historisch centrum waar we de gids(en) volgen op de 'Vlaamse Wandeling'. Dit brengt ons tegen de middag bij het Frans Hals-museum waar we een belegd broodje nuttigen, voorafgegaan door een kop soep en vergezeld van een beperkte drankenkeuze. Daarna splitsen we in kleine groepjes om zo maximaal te kunnen genieten van de gegidste rondleiding door de unieke tentoonstelling 'Frans Hals en de Modernen' waarvoor unieke kunstwerken vanuit de hele wereld naar Haarlem gereisd zijn (Van Gogh, Manet, …)! Wellicht hét hoogtepunt van deze cultuurtrip!

De bus pikt ons vervolgens op vlak bij het museum en brengt ons naar het Cruquius-gemaal, één van de drie stoomgemalen die de Haarlemmermeerpolder drooggelegd hebben. Vrij bezoek waarbij u evenwel de gigantische stoomcilinder (de grootste ooit wereldwijd!) zult zien bewegen (weliswaar hydraulisch). Verder kuiert u vrij door de tentoonstelling waar u de maquettes kunt zien van gemalen die u al kent uit de presentatie.

De bus brengt ons terug naar ons hotel waar we ons even kunnen opfrissen en op adem komen. Daarna gaat het weer richting 'Karrewiel', waar ons ditmaal een oud-Hollands buffet wacht vol met ouderwets Hollands lekkers: soep, stamppotten, rookworstjes, gehaktballen, haring, …, voorafgegaan door een welkomstcocktail en vergezeld van drie drankjes naar keuze. Nadien genieten we van een dessertenbuffet en een kop koffie. U krijgt ook nog een klein aandenken aan Delft. Voor de terugkeer naar ons hotel hebben we een leuk "alternatief" in petto!

Zondag, 21 oktober

Ontbijten, bagage in de bus en nu richting Gouda! We beginnen met een gegidst stadsbezoek waarbij we ook het stadhuis bezoeken. Dit laatste tenminste als we niet in snelheid worden gepakt door een trouwlustig koppeltje dat we dan uiteraard niet voor de voeten gaan lopen!

Om voldoende gevoed te zijn voor de terugreis opteren we voor een 3-gangen-lunch in een bekend Gouds restaurant. Daarna bezoeken we de 'Waag', het Gouds kaas- en ambachtenmuseum. We sluiten af met een bezoek aan een bekende bakkerij met een geschiedenis van ruim een eeuw en maken daar kennis met de échte, traditionele Goudse stroopwafel. Om bestand te zijn tegen de terugrit vullen we hier de laatste gaatjes met een stroopwafel vergezeld van een kop koffie of thee.

Tijdens de terugrit volgt allicht nog een vrije pauze in het kader van de rij- en rusttijdenregeling.

 

<
>
x