Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Het 'Tropisch Instituut' en Bruegel in het Museum 'Mayer van den Bergh' VOLZET

Op 23 oktober bezoeken we twee internationaal befaamde instituten in Antwerpen, waaronder eentje dat zonder meer tot de wereldtop van zijn vakgebied behoort.

Datum: 23/10/2019
Plaats: Tropisch instituut en Museum Mayer van den Bergh
Plaats van bijeenkomst: Station of ter plaatse, afspraak na inschrijving!
Prijs leden: € 50, incl. alle toegangen en gidsen, lokaal openbaar vervoer naar ITG, audiosysteem, 2-gangen-lunch (excl. dranken) inbegrepen. Treinticket niet inbegrepen!
Prijs niet-leden: € 53, incl. alle toegangen en gidsen, lokaal openbaar vervoer naar ITG, audiosysteem, 2-gangen-lunch (excl. dranken) inbegrepen. Treinticket niet inbegrepen!
Thema: Beeldende kunst
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 31 juli 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling. Let op: max. 24 deelnemers – vol = vol!

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) of volledig Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, is een stichting van openbaar nut en een onderzoeksinstelling in Antwerpen die zich specialiseert in het onderzoek, onderwijs en dienstverlening in de tropische geneeskunde en de organisatie van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Het ITG is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar het hiv, malaria, tuberculose en "verwaarloosde tropische ziekten". Naast het wetenschappelijk onderzoek geeft het ITG ook reisadvies, verzorgt het vaccinaties voor reizigers en behandelt het mensen die in België aan een tropische ziekte (inclusief aids) lijden. In de volksmond spreekt men van het Tropisch Instituut.

Op het ITG in Antwerpen werken ongeveer 450 mensen. Jaarlijks volgen een vijf­honderd-tal artsen, dierenartsen, biomedici en verpleegkundigen uit de hele wereld gevorderde studies. Meer dan honderd jonge inter­nationale onderzoekers werken er aan hun doc­toraat. De medische diensten verrichten jaarlijks ongeveer 35.000 consultaties. De website www.itg.be/N/reisgeneeskundeinformeert ruim 500.000 bezoekers per jaar. Het ITG voert ook een omvangrijk programma uit voor capaciteitsversterking in ontwikkelings­landen, in een netwerk met een hele reeks partnerinstellingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Maar het instituut is ook bekend om de historische gebouwen waarin het gevestigd is:

Het hoofdgebouw is een art-decoparel uit 1933. Hier bevinden zich de onderzoeks­af­deling, het ziekenhuis en de algemene diensten. Al in de hal snuift u de typische art-decostijl op: het hoge plafond, de brede trappen in zwart en grijs marmer en de sober versierde witkoperen trapleuningen.

Verderop in de straat is er een imposant zeventiende-eeuws klooster in expressieve barokstijl en traditionele kalkzandsteenstijl. Dat is Campus Rochus, de thuishaven van honderden internationale studenten. Na grondige renovatie vormde men de serene kloosterzalen, gangen en cellen om tot bruisende klaslokalen, bureaus en vergaderzalen.

Ons gegidst bezoek omvat:

1)   een inleiding, aan de hand van concrete voorbeelden, over de activiteiten  van het ITG. De laboratoria worden niet bezocht om veiligheidsredenen. Maar het onderzoek wordt belicht tijdens de uiteenzetting van de activiteiten.

2)    een bezoek aan  campus Rochus: interessant voorbeeld van reconversie

3)    via de tuin, wandeling en rondleiding in het hoofdgebouw in art-déco-stijl.

Een wandeling van een kleine kilometer scherpt onze eetlust aan en brengt ons in de theaterbuurt naar pasta-restaurant 'Moderato'. U krijgt er een twee-gangen-lunch (voor- en hoofdgerecht) opgediend met keuze van hoofd­gerecht: pasta, pasta of pasta; gelukkig wel vlees / vis / veggie! Dranken niet inbegr.!

Meteen zijn we dan vlak bij het Museum 'Mayer van den Berg' (350 m) waar onze gids ons opwacht.

Vanaf 5 oktober 2019 vormt Dulle Griet de apotheose in de nieuwe tentoonstelling in het museum. U komt terecht in de leefwereld van 19de-eeuwse verzamelaars Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) en Florent van Ertborn (1784-1840), die aan de basis van de collecties van Museum Mayer van den Bergh en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen liggen. Beide collectioneurs waren hun tijd vér vooruit en hadden oog voor de kwaliteit en schoonheid van 15de- en 16de-eeuwse kunst. Met veel passie verwierven en bestudeerden ze prachtige schilderijen, beelden, manu­scrip­ten… Dikwijls waren het koopjes, soms investeringen en af en toe geniale vondsten.

Ook Florent Van Ertborn (1784-1840), droeg zijn steentje bij: In de Parijse kunsthandel kocht hij de hoogst ongewone Madonna van Fouquet, die na meer dan 500 jaar nog steeds opvallend modern oogt. In deze tentoonstelling schitteren beide topstukken naast andere werken van onder andere Rogier Van der Weyden en Gerard David. En u krijgt ook de verhalen achter de kunstwerken te horen. Meer hierover op:
https://www.museummayervandenbergh.be/nl/activiteit/van-fouquet-tot-bruegel en op:
https://www.museummayervandenbergh.be/nl/pagina/restauratie-dulle-griet-onthult-kleurenpracht-en-ontdekkingen

De openingsuren laten ons geen keuze: bij vertrek ná 09:00 u. (seniorenbiljet) halen we ons schema niet. We bevelen aan: Hasselt 08:08 u. sp. 2; Leopoldsburg 08:40 u.; A'pen centraal 09:51 (ticket niet inbegrepen).

<
>
x