Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Europalia Indonesië & de Waalse industrie

Uitstap naar Luik (met de trein) - Verdere info, o. a. dienstregeling treinen, volgt!

Datum: 16/12/2017 tot 01/01/1970
Plaats: Luik
Plaats van bijeenkomst: Info over samenkomst en reistijden volgt!
Prijs leden: € 50, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Prijs niet-leden: € 53, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 1 DECEMBER 2017 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Als u wil carpoolen naar het station als chauffeur of als passagier, graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

In de voormiddag laten we ons verrassen door een verbazingwekkende smeltkroes van water, vuur en ijzer: In het hart van de wijk Longdoz, die lang dankzij de industrie leefde, weeft het Huis van Metaalnijverheid en Industrie draden tussen het verleden en het heden. Op een oppervlakte van 2500 m2 ontdek je het buitengewoon Luikse industrieel erfdeel van gisteren tot heden. De negen zalen met permanente tentoonstellingen leveren je de geheimen van de metaalnijverheid en de energieën. Onze groep wordt doorheen de talrijke historische en merkwaardige stukken rondgeleid door Nederlandstalige gidsen.

******

Zoals gebruikelijk voorzien we ‘s middags een lekkere lunch.

******

In de namiddag hernieuwen we onze kennismaking met Indonesië in het Boverie-museum, maar dan vanuit het gezichtspunt van de alomtegenwoordige zee: Indonesië ligt in hartje Azië, ten zuiden van China en ten oosten van India, en beslaat met meer dan 17.000 eilanden een oppervlakte die gelijk is aan het grondgebied van de Europese Unie. De Indonesische archipel is een plaats van samenvloeiingen en ontmoetingspunten, en was altijd al een van de belang­rijkste knooppunten van de wereldhandel. Nog voor de containerschepen en olietankers van vandaag, hebben hier Austronesische bootjes, Arabische dhows, Chinese jonken, Iberische karvelen en vaartuigen van Oost-Indische Compagnie aangemeerd.

De geschiedenis van deze archipel bestaat uit een wirwar van banden en connecties tussen werelden vlakbij en veraf die altijd te kampen hebben met de alom aanwezige maritieme omgeving. De zee is eerder een verenigende factor en door de moesson was dit knooppunt een verplichte halte voor buitenlandse handelaars, religieuzen en diplomaten die sporen van hun aanwezigheid hebben achtergelaten in de mythen, monumenten, kunst en tradities van het hedendaagse Indonesië.

Deze externe invloeden werden laag na laag vermengd en kregen een nieuwe interpretatie in deze rijke en complexe maatschappijen. Ze brachten nieuwe werelden tot stand die gekleurd en gevormd werden door hun band met de zee. Deze tentoonstelling is een uitnodiging om kennis te maken met deze werelden, met de zee als verbinding­selement en een buitengewone collectie van belangrijke werken, bakens in een geschiedenis die het ontdekken waard is en bewondering oproept.

Van het Austronesische avontuur tot de Portugese en Nederlandse factorijen, van hindoe-boeddhistische koninkrijken tot islamitische sultanaten ..., de tentoon­stelling vertelt het verhaal van de boeiende geschiedenis van een land dat niets van zijn veelzijdige verleden verzaakt, een land vol kruiden, houtsoorten en goud, een maritiem knooppunt voor de meest bevaren zeeroutes van vroeger en nu.

<
>
x