Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Eindhoven: van Market Garden tot vandaag!

Eindhoven, stad van Philips en DAF. In september '44, kort na de dramatische gevechten in (toen nog) Hechtel en Eksel, één van de draaischijven van operatie 'Market Garden'.

Datum: 25/09/2019
Plaats: Busuitstap naar Best en Eindhoven
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen worden later meegedeeld.
Prijs leden: € 65, incl. broodlunch mét bijhorend drankenassortiment!
Prijs niet-leden: € 68, incl. broodlunch mét bijhorend drankenassortiment!
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 17 september 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Uw inschrijving is pas definitief na betaling.

Het museum 'Bevrijdende Vleugels' vertelt het heftige verhaal van – onder meer - de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereld­oorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht. Het museum bevat enkele unieke en zeldzame stukken die de dramatische gebeurtenissen voor ons weer tot leven brengen.

We bezoeken het museum onder leiding van een tweetal enthousiaste gidsen (vrijwilligers) en nemen vervolgens even terug de bus om enkele landingsplaatsen in de onmiddellijke omgeving te bekijken.

Daarna lunchen we in ''t Boshuys', gelegen op het bosrijke museumterrein. Het wordt een uitgebreide luxe-broodmaaltijd met een soepje en de oerhollandse huisgemaakte rundvleeskroket!

******

Na de middag bekijken we een merkwaardig aspect van het heden­daagse Eindhoven. Het vroegere Philips-industrieterrein 'Strijp S' is nu ingenomen door woningen en vernieu­wen­de bedrijven, die laatste gedeeltelijk gevestigd in opgewaardeerde ex-Philips-gebouwen. We bezoeken er 'Duurzame Kost', een bedrijf dat door het gloednieuwe 'aquaponics'-proces verantwoord voedsel produceert en terzelfdertijd sociale tewerkstelling organiseert. We laten het hen best zelf uitleggen:

"Wij geloven in een maatschappij waar meedoen en gezondheid voor iedereen hand in hand gaan. Door mensen die willen de kans te geven samen gezond voedsel te telen draagt stichting Duurzame Kost bij aan het dichtbij beschikbaar maken van gezond voedsel. Wij produceren en distribueren op duurzame wijze groenten, fruit en vis. Hierbij werken we met mensen met een afstand tot de arbeids­markt. Onze groenten, fruit en vis telen wij gegarandeerd zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie. Op deze wijze maken wij serieus werk van sociale en ecologische duurzaamheid. 

De groenten die de Stichting Duurzame Kost produceert wordt geteeld met behulp van aquaponics. Aquaponics is in Europa nog vrij onbekend: het is een uniek systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) combineert met aquacultuur (vissen kweken).
De vissen leveren de benodigde voedingsstoffen voor de plantengroei –in de vorm van mest– en de planten filteren op hun beurt weer het water voor de vissen.

Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Echte verse vis zorgt voor een veilige en gezonde bron van eiwitten. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Hormonen, antibiotica en andere vis-additieven zijn schadelijk voor de planten en worden dus niet gebruikt. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien."

Als de klok, de weer- en andere goden het toelaten nemen we nog een korte pauze om dan terug te keren naar onze vertrekplaatsen.

 

 

<
>
x