vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

ALGELAST Eco-futurisme bij Clean Tech en NAC

Deze activiteit wordt verplaatst naar 2021.

Datum: 26/08/2020
Uur van samenkomst: 09:30
Plaats: Greenville
Adres: Centrum-zuid 1111, 3530 Houthalen
Plaats van bijeenkomst: : Houthalen: Greenville, Centrum-zuid 1111, tegenover de McDonalds.
Prijs leden: € 33 incl. welkomstkoffie, lunch, alle bezoeken en gidsbeurten
Prijs niet-leden: € 36 incl. welkomstkoffie, lunch, alle bezoeken en gidsbeurten
Thema: Culinair
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór 14 augustus 2020 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. 
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

We komen samen met eigen vervoer aan de oude mijngebouwen van Houthalen waar we ons bezoek beginnen met een kop koffie of thee en een kleine versnapering in het restaurant ‘Den Davy’, genoemd naar de oude mijnlampen. Vervolgens bezoeken we GreenVille, dat beschikt over een aangenaam bezoekerscentrum met ruimte voor het ontdekken van nieuwe grondstoffenkringlopen, afvalverwerking en ecodesign. In dit voormalige hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen zijn heel wat Cleantech-bedrijven gehuisvest. Een CleanTechAmbassadeur gidst ons doorheen het gebouw.

De rondleiding begint op het gelijkvloers in de ‘mijngeschiedenis’ van Houthalen-Helchteren, om dan over te gaan via onze huidige economische toestand betreffende energie en grondstoffen, naar de toekomst van Europa 2050 op de eerste verdieping. Hierbij wordt aan de hand van voorbeelden de noodzakelijke omschakeling naar CleanTech duidelijk om onze economie in de toekomst rendabel en leefbaar te houden voor mens en milieu. Ook de evolutie in ons energieverbruik komt aan bod.

’s Middags lunchen we in ‘Den Davy’: soep en een hoofdgerecht met warme en/of koude groenten. Een frisdrank of een pilsje zijn inbegrepen.

Daarna gaan we naar het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren dat alle gemeentediensten herbergt. De organisatie en technologische infrastructuur werden volledig naar CleanTech-normen hervormd, zodat een futuristisch en tegelijk sober, ecologisch en uiterst functioneel concept bekomen werd, waar het aangenaam werken is. Tijdens deze rondleiding geeft een CleanTechAmbassadeur toelichting bij alle vooruitstrevende CleanTech toepassingen. We krijgen ook toegang tot de technische ruimtes. Hier wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van het NAC. Dit alles in een zeer begrijpbare taal!  En we genieten ook van het uitzicht vanop het unieke dakterras ‘Het oog van Daubechies’, zo genoemd naar de Houthalense wiskundige Ingrid Daubechies, nu aan de Duke-universiteit, wiens werk een revolutie betekende in de digitale beeldverwerking!

<
>
x