vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

AFGELAST - Dieric Bouts in de kerk en Rembrandt in Docville

Maandag, 28 september: Uitstap Leuven – met de trein

Datum: 28/09/2020
Plaats: station Leuven of ter plaatse, afspraak na inschrijving!
Adres: Comansweg , 3940 Hechtel-Eksel
Prijs leden: € 27 incl. snack, excl. dranken. Treinticket niet inbegrepen!
Prijs niet-leden: € 30 incl. snack, excl. dranken. Treinticket niet inbegrepen!
Type: Evenement

Inschrijving: vóór 1 juni 2020 bij R. Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling. Let op: max. 20 deelnemers / vol = vol!

We reizen met de trein naar Leuven waar we elkaar ontmoeten in of aan het station.

We beginnen ons bezoek om 14:00 h. in de gerestaureerde Sint-Pieterskerk die tegen dan het decor vormt voor een zinnenprikkelende tentoonstelling. Een gids van Museum M neemt ons mee in het boeiende verhaal van deze gotische kerk en laat je kennismaken met haar kunstschatten: topwerken van Vlaamse Meesters in hun authentieke context.

Hierna wandelen we naar de cinema ‘ZED’, voor een hartige snack in het ZED-pop-up café, waarna we een film bekijken in het kader van het documentaire filmfestival Docville.

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk in de wereld van de oude meesters. ‘Mijn Rembrandt’ is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende wendingen.

Terwijl we deelgenoot worden van de intieme band tussen verschillende liefhebbers en ‘hun’ Rembrandt, brengt de Franse baron Éric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

 

<
>
x