vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

De Old-timers van Rik en het medisch centrum in Munsterbilzen

Uitstap met eigen vervoer

Datum: 17/02/2020
Plaats: Diepenbeek, De Zigeuner en Munsterbilzen, MC Sint-Jozef!
Plaats van bijeenkomst: Samenkomst te Diepenbeek, locatie volgt!
Prijs leden: € 32, incl. gebruik oortjes en lunch (dranken niet inbegrepen)
Prijs niet-leden: € 35, incl. gebruik oortjes en lunch (dranken niet inbegrepen)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Medisch Centrum Sint-Jozef: Van uw deelnamebedrag gaat € 5 naar de Koning Boudewijn Stichting, fonds Medisch Centrum Sint-Jozef!
Inschrijving: vóór zondag, 9 februari bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Jongensdromen zijn vaak hardnekkig. De schoolreizen die hoofdonderwijzer en grootvader Vanheusden organiseerde voor zijn leerlingen zetten zoon Hubert aan het denken. 30 toenmalige frankskes per leerling, dat was toen goed geld. Het virus had Hubert te pakken. Met de fiets naar Antwerpen om de bussen van Vandermeulen te besturen. Werken in de kolenhaven van Genk, want een bus, dat kost geld! De eerste bus kwam er in 1948. Alle dagen de weg op, nog zonder rusttijdenregeling. Als hij te lang wegbleef, dan bracht zijn vrouw ‘verschoon’ na met hun ‘keverke’, lachende: ‘Ge zijt juist een zigeuner!’. En het nu toonaangevende busbedrijf had zijn naam gekregen!

Het virus floreert nu in het bloed van de oudste zoon Rik, die met twee broers het bedrijf runt. 100 personeelsleden en 80 bussen (jaarlijks een tiental nieuwe!), maar toch kruipt hij geregeld nog zelf achter het stuur! Vooral dat van zijn oogappels: een tiental old-timer bussen die de tijd van pa Hubert doen herleven en die je kan huren voor nostalgische ritten. Hij wil ze ons op 17 februari dan ook graag laten bewonderen en er zelf een woordje uitleg bij geven.

Voor de lunch begeven we ons naar Munsterbilzen waar we in de ‘Remise New Style’ de dagschotel gebruiken (inbegrepen, dranken exclusief). Daarna bezoeken we Medisch Centrum Sint-Jozef. Als de tijd het toelaat geven we ook een woordje uitleg over de abdij.

Het ontstaan van de psychiatrische zorgverlening in Munsterbilzen gaat terug naar het einde van de 19de eeuw toen, omwille van het antiklerikaal klimaat in Frankrijk, enkele Franse zusters van “La congrégation des Soeurs de Saint-Joseph du Bon Pasteur” van Clermont-Ferrand een veiliger onderkomen zochten in België. Ze vestigden zich in Munsterbilzen waar het voormalige adellijke stift werd gekocht om er in opvang voor psychiatrische patiënten te voorzien. Op het hoogtepunt bood de instelling onderdak aan 700 patiënten. Nu wil Medisch Centrum St.-Jozef zich manifesteren als een voortreffelijk psychiatrisch ziekenhuis dat aan haar patiënten en hun leefomgeving een verantwoorde totaalzorg verstrekt met uitgesproken aandacht voor een individuele benadering.

<
>
x